Srijeda, 19.01.2022.
h

Policija u Neumu žene u burkiniju otjerala s plaže?!

Policija u Neumu je danas sa plaže otjerala tri žene iz Sarajeva, koje su boravile na odmoru u ovom bh. gradu, jer su bile obučene u burkinije?!

Kako nam je u telefonskom razgovoru ispričala jedna od akterki ovog nemilog događaja, sve se odigralo na plaži u blizini punkta Granične policije u Neumu. 

- Ja sam sa dvije kćerke sišla na plažu. Kupale smo se oko sat vremena, kada su se pojavila dvojica policajaca. Dok sam razgovarala sa jednom ženom iz Brčkog, pozvala me je kćerka do koje su prvo došli. Prišla sam i rekla: "Izvolite, o čemu se radi?", da bi mi odgovorili sa: "Vi morate napustiti plažu". Pitala sam zbog čega, šta je problem, da bih dobila odgovor kako "ne možemo biti tako odjevene, jer uznemiravamo ostali narod" - u šoku nam priča ova Sarajka, koja ne želi da joj bude objavljen identitet.

"Ma, kakva Bosna i Hercegovina!"

Kako tvrdi naša sagovornica, upitala je policajce "Zar ovo nije Bosna i Hercegovina, zar ovdje ne vlada demokratija i zar nemamo pravo svi da radimo i oblačino šta želimo?", da bi joj policajac vrlo grubo i prijetećim tonom odgovorio kako "ih je upozorio i kako moraju napustiti plažu odmah".

- Tražila sam im da mi daju neki nalog, na osnovu čega traže da izađemo. Rekli su da "nema nikakvog naloga i odmah moramo napustiti" - kaže ova Sarajka.

Žene su potom sa plaže otišle do mjesta gdje je bilo parkirano policijsko vozilo.

- Bila je patrola, četiri policajca. Pitala sam: "Molim vas, šta ovo treba da znači? Želim nalog, da mi neko da napismeno zbog čega moramo da napustimo? Jedan od njih mi je rekao: "Pogledajte na šta ličite! Idite tamo negdje, negdje drugo" - priča naša sagovornica.

Kako kaže, na ponovno pitanje: "Zar ovo nije Bosna i Hercegovina? Kakva vam je to oznaka na uniformama?" dobila je odgovor: "Ma, kakva Bosna i Hercegovina!"

- Rekla sam da mi nismo htjele svoj novac da trošimo negdje drugo, mi smo htjele da u BiH ostavimo svoj novac, došle smo na ljetovanje, na godišnji odmor i vi nas tjerate, istjerujete. Kazala sam da idem u MUP i da tražim nalog, da bi mi rekli "Slobodno idite, kakva Bosna i Hercegovina" - kaže ova žena, kojoj, kako nam je rekla nije preostalo ništa drugo, već da se sa kćerkama okrene i ode.

U Neumu su, kaže, imale uplaćen boravak do srijede, ali su se odmah po povratku spakovale i spremaju se za put nazad u Sarajevo. Kako kaže, najviše ih je zabolio način na koji su se policajci ophodili prema njima, grubo, bez ikakvog poštovanja u ophođenju, "kao da smo najgori na dunjaluku".

- Nažalost, žao mi je što smo došli tu, jer mislili smo da je to BiH. Smatrate to svojom državom, smatrate to svojim, ali sad mi je žao svog ovog naroda koji je ovdje došao, jer osjeća se taj ogroman nacionalizam, koji se pokazuje na sve načine. Razočarani smo svi maksimalno - kaže naša sagovornica.

Bez odgovora iz MUP-a 

Kako kaže, zbog činjenice da se sve odigralo u ulici Mimoza na broju 19, u blizini Granične policije BiH, u prvi mah je pomislila da je možda to problem. 

- U blizini su njihovi čamci. Mislila sam da možda zbog toga ne smijemo biti tu, da su to došli da kažu, ali se ispostavilo da su došli sa sasvim drugom namjerom - zaključuje naša sagovornica, koja je, kaže, iako je namjeravala ići u MUP i provjeriti o čemu se radi na kraju i od toga odustala i razočarana se vraća kući.

Kontaktirali smo Operativni centar MUP-a HNK, gdje su nam rekli da nemaju nikakvih informacija o ovom događaju.

Dežurni policajac PS Neum kazao nam je da on nije ovlašten da daje bilo kakve informacije, te da se sutra obratimo načelniku stanice.

Portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić, i pored brojnih pokušaja da ga kontaktiramo, nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh