open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije i nerad
Pojedini zastupnici prave reality show od Skupštine KS i tobože brinu što Vlada nema ministra zdravstva
Pogoršana epidemiološka situacija, veliki broj zaraženih osoba, nedovoljan broj kreveta, nedovoljan broj ljekara, neosposobljeni izolatoriji i brojni drugi probleme zadesili su Kanton Sarajevo koji povrh svega nema ni ministra zdravstva.
28.10.2020. u 10:35
get url
text

Rusmir Mesihović, bivši DF-ov ministar zdravstva, ostavku je dao 25. jula i od tada zdravstvom nema ko da rukovodi.

Bilo je pokušaja da se ovaj problem riješi, ali očito nedovoljno uspješnih.

Tako je Demokratska fronta na ovu poziciju planirala imenovati ljekara Nijaza Štitkovca, koji je ranije bio član SBB-a.

Upravo SBB nije dozvolio, očito iz čisto političkih razloga, da se Štitkovac imenuje na ovu poziciju, te su uvjetovali DF i ostale učesnike u Vladi KS da odustanu od tog prijedloga.

DF, iako su prvobitno kazali kako neće pristati na ucjene, na kraju su odustali od njegovog imena, kao i sam Štitkovac koji je kazao da ne želi biti kočničar bilo kojeg procesa.

Potom je DF za ministra zdravstva kao stručnjaka, a ne stranačku osobu predložio Draženku Malićbegović.

Na pomen njenog imena zastupnik Elmedin Konaković je na svom Facebook profilu objavio pismo Udruženja logoraša iz Žepča, a u kojem se navodi kako je Malićbegović u tom ratnom periodu bila "više u okrilju ondašnjih jahača apokalipse". U pismu se negodovalo zbog njenog imenovanja, ali bez jasnih i konkretnih optužbi koje joj se stavljaju na teret. Sama Malićbegović je takve optužbe nazvala "tračevima koji vrijeđaju zdrav razum". 

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, održana je 20. augusta i tada je Malićbegović trebala biti imenovana za ministricu. Zastupnik Zvonko Marić iz SBB-a je tražio da se sjednica prekine zbog "neslaganja u procedurama".

Marić je tada kazao da ni svi zastupnici nisu dobili ekspoze predloženih ministrica. Naime, tada je trebala biti imenovana i ministrica za rad i socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. Kandidatkinja je bila Anela Mešić. 

SBB je još i ranije objavio da neće podržati niti jedno imenovanje DF-a tako da ne bi bilo dovoljno glasova za imenovanje ministara.

Postavlja se pitanje zašto se veliki dobrotvori i borci za građane, članovi stranaka koji su u tom momentu bili opozicija a sada čine većinu u Skupštini KS, nisu postavili drugačije, prešli preko ličnih sujeta i stranačkih interesa, te upravo kako bi pomogli kantonu i građanima koji u njemu žive, zatražili glasanje i imenovali ministra zdravstva kako do ovog trenutnog scenarija ne bi došlo.

Nakon te sjednice zbog nemogućnosti imenovanja ministra zbog političkih igara za vršioca dužnosti ministra zdravstva imenovan je ministar privrede u Vladi KS Draško Jeličić koji je zbog zdravstvenih razloga podnio ostavku, ali je rečeno da će na toj funkciji ostati naredne dvije sedmice.

Značajno desetkovana Vlada KS sada radi i sa vršiocem dužnosti premijera na koju je imenovan Anis Krivić, ministar obrazovanja KS, nakon što je premijer Mario Nenadić morao ostati u izolaciji jer mu je supruga pozitivna na koronavirus.

I dok pojedini zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo pričaju po skupštinskim hodnicima, te prave reality show od svojih svakodnevnih obaveza za koje su plaćeni iz budžeta građana KS, zaboravljaju da su i oni dijelom odgovorni što KS nema ministra zdravstva i da su bili opozicija, ne trenutnoj Vladi i svojim političkim oponentima, nego građanima KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.