open-navfaktor-logo
search
Nakon tragedije u Srbiji
Pojačano prisustvo policije u blizini škola u KS i RS-u
U nezapamćenoj tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji dječak, učenik sedmog razreda te škole, hicima iz vatrenog oružja ubio je u srijedu osmero đaka i čuvara škole, a ranio šestoro djece i nastavnicu.
04.05.2023. u 09:44
get url
text

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Mersiha Novalić potvrdila je za Anadoliju da su iz predostrožnosti odmah poduzeli aktivnosti koje se odnose na povećano prisustvo policajaca, koji policijski rad obavljaju u zajednici u blizini škola u Kantonu.

- Jučer smo u prijepodnevnim satima intenzivirali aktivnosti svojih policajaca koji su primarno zaduženi za rad policije u zajednici. Nakon toga pojačali smo i prisustvo uniformisane policije i kolega u civilu, ali na način koji nije agresivan. Dakle, na način koji ima svoju svrhu, ali ne uznemirava ni građane ni učenike kao ni nastavnike. Na terenu smo i pratimo situaciju -  izjavila je Novalić.

MUP RS-a je nakon jučerašnje tragedije u Beogradu također pojačao prisustvo policijskih službenika u blizini osnovnih i srednjih škola na teritoriji RS-a u cilju preventivnog djelovanja.

Načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS-a Mirna Miljanović naglasila je da nema razloga za uznemirenost. Prema njenim riječima događaji kakav se desio u Beogradu obično budu okidač za reakciju negdje drugdje zbog čega se prati stanje i pojačano prisustvo policijskih službenika bit će organizovano i u budućnosti.

- Ne očekujemo ništa, ali jednostavno da smo tu, da smo prisutni - rekla je Miljanović.

Prema njenim riječima policijski službenici MUP-a RS u kontinuitetu godinama preduzimaju čitav niz aktivnosti kroz razne projekte, kao što su "Školski policajac", "Zaštita djece od opasnosti na internetu", "Sprečavanje vršnjačkog nasilja" i druge, a u narednom periodu će one biti još dodatno pojačane.

- 'Školske policajce' imamo, da li u samoj školi ili u zavisnosti od općine one koji obilaze škole, imaju kontakte sa školama i stoje na raspolaganju nastavnom osoblju i učenicima i tu je saradnja jako dobra. Ova problematika sama po sebi postavlja odgovornost i škole i svega ostalog što se dešava jer nažalost, kada dođe do policije čini mi se jako je kasno - rekla je načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS-a.

Dodala je da je MUP u kontaktu sa svim nadležnim institucijama u RS-u koje se bave pitanjima djece, obrazovanjem i odrastanjem, a sve kako bi se događaji poput ovog u Beogradu izbjegli u budućnosti.

Srbijanska Vlada proglasila je petak, subotu i nedjelju za dane žalosti.

Dječak K.K. koji je osumnjičen da je pucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", prema podacima policije, mjesec dana je planirao smrtonosni pohod. Uhapšen je, a pronađeno je oružje kojim je izvršeno krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.