open-navfaktor-logo
search
Šokantne optužbe
Pogledajte cijeli govor ministrice Zinete Bogunić koji je razbjesnio Konakovića
Konaković je, tvrdi ministrica, u kontinuitetu preferirao rad dvije nevladine organizacije koje se bave sa djecom sa posebnim potrebama, a predstavnici jednog od njih je obećao 200.000 KM iz budžeta
25.09.2019. u 14:57
get url
text
Zineta Bogunić

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo (KS) u ostavci, koja je na tu poziciju imenovana na prijedlog Naroda i pravde (NiP), obratila se Skupštini KS kako bi obrazložila razloge podnošenja ostavke.

Bogunić ističe kako je tretirana kao "stvar", a ponajviše zbog odnosa predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, te da nije bila u mogućnosti nastaviti obnašati dužnost u skladu sa Ustavom i zakonima.

- Nije tajna da se radi o neslaganju sa predsjedavajućim Skupštine KS Elomedinom Konakovićem po više pitanja, kao i o pritisku na mene da pojedina pitanja rješavam na način koji ja smatram ispravnim i legalnim – kazala je Bogunić.

U tom je kontekstu izdvojila pitanje informatičke platforme osnovna.ba.

- Predsjedavajući je dovodio dvojicu prijatelja da mi pokažu kako funkcionira ta platforma i insistirao da se što prije kupi. Međutim, u konsultaciji sa informatičkim ekspertima sa Univerzitetskog informatičkog centra, Elektrotetničkog fakulteta i Prirodno-matematičkog fakulteta, odustala sam od te kupovine. Naime, ti eksperti su naglasili da je ta opcija preskupa, pola miliona maraka, jer na Google for education ima besplatnih platformi koje oni mogu aktivirati, a dijelom novca platiti nastavnike koji bi izrađivali sadržaj – izjavila je Bogunić.

Ukoliko bi kupovali takvu platformu, Bogunić je insistirala na javnom pozivu, što je zakonska obaveza, ali se Konaković tome protivio.

Često su, dodaje, polemizirali oko djelokruga rada Sindikata, takozvanog "Sivrinog sindikata", što je Konaković, tvrdi, shvatao kao atak na njega lično jer je on potpisao kolektivni ugovor kojeg je Ombudsman ocijenio kao štetan.

- Prema Konakovićevim navodima, tom Sindikatu treba dozvoliti uplitanje u rad Ministarstva jer on nosi 3.000 glasova. Meni je nedopustivo uplitanje Saudina Sivre u rad Ministarstva, osim u sferi radno-pravnih i socijalno-ekonomskih odnosa. Pri tome ga ova Vlada finansira, za razliku od svih drugih sindikata – izjavila je ministrica.

Razlike između Bogunić i Konakovića su produbili zahtjevi aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine KS da za savjetnika ministrice za visoko obrazovanje bude imenovan osnivač "Zukorlićevog univerziteta iz Novog Pazara". Radi se o, podsjećanja radi, Muameru Zukorliću, čijoj je organizaciji BANU Konaković u julu ove godine iz budžeta dodijelio 60.000 KM.

Istkanula je i pitanje autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju, koje je, kako je kazala, posebno izazvalo neuobičajenu nervozu Konakovića.

- Nažalost, nismo mogli naći zajednički jezik jer je za predsjedavajućeg Skupštine autentično tumačenje resornog ministarstva bilo neprihvatljivo – izjavila je Bogunić.

Konaković je, tvrdi ministrica, u kontinuitetu preferirao rad dvije nevladine organizacije koje se bave sa djecom sa posebnim potrebama.

- Predstavnica jedne od tih NVO je dolazila na sastanak sa još jednim ministrom, a nadam se da neće dobiti amneziju, u moju kancelariju i tražila da joj dam 200.000 KM jer joj je "Konaković tako obećao". Naravno da ništa nisam davala bez javnog poziva – kazala je Bogunić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.