open-navfaktor-logo
search
Đogini učenici
Pogledajte autobuse koji će prevesti plaćenike iz Sarajeva u Banju Luku
Napominjemo da se radi o autobusima najnovije generacije, koji se, izgleda, baš teško uočavaju na fotografijama
03.10.2018. u 15:30
get url
text

Nakon što je agencija Srna, pozivajući se na srbijanski tabloid "Alo" objavila vijest kako se u Sarajevu sprema između 50 i 60 autobusa punih plaćenika koji stižu na proteste u Banju Luku, Faktor vam donosi fotografije spomenutih autobusa na ovim lokacijama. 

Napominjemo da se radi o autobusima najnovije generacije, koji se, izgleda, baš teško uočavaju na fotografijama. 

{$galerijaFotografija}

Šalu na stranu, entitetska novinska agencija danas je objavila informaciju kako je u sarajevskim naseljima Bistrik, Vraca i Hrasno, trenutno parkirano između 50 i 60 autobusa koji će u petak, 5. oktobra, krenuti prema Banjoj Luci gdje će se još jednom održati protesti "Pravda za Davida" na kojima će građani od nadležnih još jednom zatražiti hapšenje i procesuiranje odgovornih za smrt 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

Zanimljivo je to što se Srna poziva na medij iz Srbije, uzevši u obzir da se dopisništvo ove agencije u Spasovdanskoj ulici u Lukavici nalazi svega pet do maksimalno 15 minuta vožnje od sve tri lokacije na kojima se navodni autobusi nalaze. 

Za razliku od kolega sa Srne, ekipa Faktora danas je u više navrata obišla lokacije koje se spominju u tekstu tražeći spomenute autobuse, ali gle čuda - autobusa nema.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo za Faktor je potvrđeno i da je, nakon objave ovog teksta, sarajevska policija odmah obišla kako spomenute lokacije.

- Osim spomenutih lokacija, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo izvršili su obilazak na području cijelog Kantona Sarajevo i nigdje nisu zabilježene ovakve aktivnosti - kazala nam je glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija.

Međutim, prema pisanju Srne, Služba za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske došla je do informacija da će se autobusi kretati u dva pravca - prvi će biti preko Travnika gdje će manji dio autobusa kupiti putnike u ovom gradu, dok će drugi ići preko Maglaja i Doboja gdje se očekuje veći broj putnika. 

- Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma Srpske došla je do informacija da se u međuentitetskim mjestima Tešnju i Jelahu, u jednoj porodičnoj kući vrši isplata dnevnica za one koji su spremni da u petak krenu na Trg Krajine - navodi se u istom tekstu.

Dnevnice, kažu, variraju od toga ko je koliko "lud" -  što je čovek luđi i spreman veću glupost da napravi, dnevnica je veća, kažu Srna i "Alo".

- Također se plaća gorivo onima koji idu svojim automobilima, a sve ostale pokupit će autobusi - ističe se u tekstu.

Isti izvor navodi da je "veliki broj elektronskih medija u Federaciji BiH ovih dana više zainteresovan za banjalučki Trg Krajine nego za svoje probleme, pa su neki izašli u javnost sa naslovima: 'Pobeda na njihovom terenu'".

Fabrika laži u režiji Srne i portala "Alo" navodi da je policija sve dojave provjerila i shvatila krajnje ozbiljno.

Zato će u petak međuentitetske linije nadgledati Tim za praćenje i logističku podršku sa civilnim vozilima, koji će pratiti ulazak i izlazak iz entiteta u entitet, dok će širom grada uz redovnu policiju djelovati i Specijalna antiteroristička jedinica sa svojom opremom.

Iz MUP-a Republike Srpske su poručili, djeluje kao upozorenje, "da su spremni da odgovore na sve izazove i da u Banju Luku ne treba dolaziti niko sa lošim namjerama".

 

DSC_1660.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.