Vježba "Defender Europe" je godišnja, multinacionalna, zajednička vježba velikih razmjera pod vodstvom američke vojske, osmišljena za izgradnju spremnosti i interoperabilnosti između SAD-a, NATO-a i partnerskih zemalja.

Vježba "Defender Europe 2023" bit će održana u ljeto 2023. godine na lokacijama širom Evrope. Pored predstavnika Bosne i Hercegovine, na Inicijalnoj planskoj konferenciji učešće su uzeli i predstavnici iz preko 30 partnerskih i savezničkih zemalja. 

Ministar odbrane Sifet Podžić u obraćanju je naveo da je ova vježba vrlo važna za MO i OS BiH, jer će pružiti još jednu priliku da se izgradi spremnost na putu ka potpunoj operativnoj sposobnosti OS BiH, te da ista promovira koordinaciju u zajedničkom radu sa saveznicima.

Podžić je naglasio da ovakve vježbe prevazilaze cjelokupnu vojnu dimenziju i potvrđuju uključenost i spremnost MO BiH da pomogne i omogući sve specifičnosti za njeno brzo izvršenje.

- Defender Europe, za Bosnu i Hercegovinu predstavlja moćno oruđe strateške komunikacije mira, sigurnosti i garancije za građane, zemlje u regionu i širom Evrope - dodao je Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović pomenuo je da vježbe poput "Defender Europe" osiguravaju da su NATO partneri i saveznici spremni da jedinstveno odgovore na svaki izazov sa kojim bismo se mogli suočiti.

- Ova vježba će poslužiti kao važna platforma za razvoj Oružanih snaga BiH i demonstriranje interoperabilnosti i borbene gotovosti. Također ista će unaprijediti naš odnos sa evroatlantskom zajednicom i podstaći saradnju između zemalja u rješavanju zajedničkih problema - rekao je Mašović, te naglasio da su Oružane snage BiH u potpunosti spremne podržati ovu ključnu vježbu.

Nakon uvodnog dijela planske konferencije, Podžić se sastao s komandantom Nacionalne garde Marylanda, generalmajorom Timothyjem E. Gowenom.

Podžić ga je informirao o bilateralnoj saradnji i projektima koju MO i OS BiH realiziraju zajedno sa Nacionalnom gardom Maryland. Podžić je konstatirao da je važnost strateškog partnerstva sa SAD-om ostvarivanje integracijskih težnji elaboriranih u Zakonu u odbrani, Sigurnosnoj politici i Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine, što posebno dobija na značaju u kriznim vremenima koje naša regija, Evropa, a i svijet upravo proživljavaju, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.