open-navfaktor-logo
search
Prije četiri godine
Podsjetnik: Ovako je Tuka stigao do historijske bronze
Ferguson Cheruiyot Rotich jedini je koji je pored Tuke učestvovao u finalu 2015. godine, a koji će nastupiti i večeras
01.10.2019. u 11:32
get url
text

Zbog Amela tuke nacija će večeras oko 21 sat biti pred malim ekranima. Željno će Bosanci i Hercegovci iščekivati početak finalne utrke na 800 metara na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Dohi.

Za najboljeg bosanskohercegovačkog večerašnje finale SP-a bit će njegovo drugo. U svom prvom nastupu u finalu, prije četiri godine u Pekingu, Amel je ostvario najveći uspjeh bh. atletike, ali i našeg sporta, nakon što je osvojio bronzanu medalju.

Do historijskog rezultata Tuka je stigao s vremenom 1:46.30, što je recimo sporije vrijeme od onog koje je naš srednjeprugaš istrčao u polufinalu ove godine. Srebrom se u Pekingu okitio Poljak Adam Kszczot, a zlato je pripalo Davidu Rudishi iz Kenije.

Večeras u finalu nema ni Kszczota, ni Rudishe. Ferguson Cheruiyot Rotich jedini je koji je pored Tuke učestvovao u finalu 2015. godine, a koji će nastupiti i večeras. On je prije četiri godine Tuki gledao u leđa s četvrte pozicije. Kenijcu večeras želimo srebro, pod uvjetom da u leđa gleda istom čovjeku kao i prije četiri godine.

Podsjetimo se historijskog dana za bh. sport i Tukinog finiša vrijednog bronzane medalje:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.