Sporazum su u sjedištu Merhameta u Sarajevu potpisali predsjednik Kenan Vrbanjac i direktor Regionalnog ureda Rabite u BiH Abdullah Qari.

Projektom će biti žrtvovano više od 60 kurbana u vrijednosti od 12.400 eura. Meso će biti podijeljeno socijalno ugroženom stanovništvu u BiH, a jedan dio će biti korišten za potrebe Merhametovih narodnih kuhinja širom države.

- Danas smo prisustvovali potpisivanju sporazuma s Muslimanskom svjetskom ligom – Rabitom i čini nam čast što smo prvi put uspostavili konekciju s Rabitom. Ovo je uvod u dalju saradnju koju smo dogovorili na našem sastanku u Regionalnom uredu Rabite - rekao je predsjednik Merhameta.

Zahvalivši se rukovodstvu Rabite na ukazanom povjerenju i uspostavljanju saradnje, Vrbanjac je kazao da je Rabita time pokazala da je prepoznala rad Merhameta i da je zadovoljna njegovim aktivnostima unutar BiH i širom svijeta.

Vrbanjac je također kazao da su Merhamet i Rabita načelno dogovorili saradnju i na nizu budućih projekata, koji će uključivati i donacije poljoprivrednih mašina, stoke i drugih potrepština za povratničku populaciju u BiH.

- Želja je Merhameta, a i Svjetske muslimanske lige, da ljudima omogućimo da sami zarade svoj novac, a da mi nakon toga otkupljujemo od njih stoku kada dođe naredni Kurban-bajram. Dogovarali smo još neke projekte, ali ne bih to još otkrivao i o tome ćemo uskoro zvanično govoriti - najavio je Vrbanjac.

Predsjednik Regionalnog ureda Rabite u BiH Qari je istakao da se projekt za kurbane realizira pod pokroviteljstvom generalnog sekretara Rabite.

- Cilj nam je da projekt bude od pomoći narodu Bosne i Hercegovine. Prvi put smo tu s Merhametom u Bosni i Hercegovini i ovo je uvod u našu buduću saradnju. Nadamo se da će svi u Bosni i Hercegovini imati koristi od ovog projekta u vrijednosti od 12.400 eura - rekao je Qari.