Ovi podaci vidljivi su iz tabela koje su Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine poslale institucije kao odgovor na zastupničko pitanje upućeno krajem septembra.

Odgovore je za skoro mjesec i po dalo tek oko četvrtina agencija, komisija i službi, i nijedno ministarstvo.

Prema odgovorima, svi troškovi su bili u okviru odobrenih iznosa. Na troškove mobitela ranije su revizori skretali pažnju.

Pravo na troškove mobitela u prošloj je godini imala 21 osoba u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, kada je utrošeno 12.681 KM, dok je u ovoj godini dosad potrošeno 7.725 KM.

U Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH je u prošloj godini 20 zaposlenih imalo 10.346 KM trošova mobitela, a u ovoj godini troškovi su dosad iznosili 7.042 KM.

U Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je osam zaposlenih u prošloj godini imalo 6.117 KM, a u ovoj 2.934 KM troškova mobitela. Pravo na ove izdatke imaju članovi komisije, izvršni funkcioner i njegovi pomoćnici, te sekretar i vozač / kurir.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u prošloj je godini imala 33.580 KM troškova mobilnog telefona, a za devet mjeseci ove godine 24.888 KM. Riječ je o iznosima koji su duplo niži od odobrenih.

Devet zaposlenih u Službi za zajedničke poslove institucija BiH u prošloj je godini potrošilo 3.959 KM na mobitele, a 2.662 KM u ovoj godini. Troškovi iznose od 59 KM do 1.100 KM godišnje, koliki su bili troškovi zamjenika direktora.

U Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH pravo na troškove mobilnog telefona imaju direktor (200 KM mjesečno), zamjenik direktora, pomoćnik direktora, sekretar i vozač (30 KM mjesečno). U prošloj je godini na ovo utrošeno 3.663 KM, a za devet mjeseci ove godine 3.186 KM. Sličnu potrošnju imala je Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

U Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH sedam zaposlenih je u prošloj godini imalo 4.214 KM troškova mobitela, a deset ljudi u ovoj godini dosad je potrošilo 3.443 KM.

Ispod 3.000 KM troškova imali su u Agenciji za javne nabavke, odnosno direktor i četiri pomoćnika direktora, te u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

U Vijeću za državnu pomoć jedna osoba, i to direktor, ima pravo na ove troškove. Za godinu i osam mjeseci na mobilnu telefoniiju je dato oko 1.900 KM...