navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Narodno pozorište

Počinje SFF: Na crvenom tepihu brojne poznate ličnosti

Sarajevo Film Festival se vratio publici! Brojni građani okupili su se večeras ispred Narodnog pozorišta Sarajevo da pozdrave goste i filmske ekipe iz BiH, regije i cijelog svijeta, koji će defilirati crvenim tepihom prije zvanične ceremonije otvaranja ove filmske smotre.

Objavljeno: 13.08.2021. u 19:52
get url
text

Inspirisan ćilimom iz Sarajeva iz 1930. godine, koji se nalazi u zbirci Zemaljskog muzeja BiH, crveni tepih Sarajevo Film Festivala uz sve mjere predostrožnosti zbog koronavirusa, ipak odiše glamurom. Kreacije domaćih i svjetskih modnih dizajnera pod svjetlima reflektora začinile su ovu posebnu noć, i povratak u život kakav smo živjeli prije socijalne distance.

Tepihom su prošetale ekipe filmova među kojima i glumci novog ostvarenja "Deset u pola" oskarovca Danisa Tanovića. Film će svjetskom premijerom na nekoliko lokacija u Sarajevu ozvaničiti početak 27. izdanja festivala, a ulaznice za sve projekcije rasprodane su sedam dana ranije.

{$galerijaFotografija}

Osim njih, crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo prošetali su i njemački reditelj Wim Wenders, kojem će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, glumac Tarik Filipović sa suprugom Lejlom, ekipa filma "Letters from the world", Nela Deleu (Đenisijević), Emir Hadžihafizbegović sa suprugom, načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić, ministar kulture i sporat KS Samir Avdić, Branko Đurić Đura, kantonalni zastupnik Elmedin Konaković sa suprugom, Goran Navojec, Izudin Bajrović, ambasador SAD u BiH Eric Nelson, Jasmila Žbanić sa suprugom Damirom Ibrahimovićem...

Tarik Filipović je u izjavi medijima kazao: 

- Ovo je jedan od rijetkih kulturnih dragulja u BiH i općenito u svijetu gdje mi želimo doći. SFF je nešto čime se ponosimo i što nam stvarno ispunjava srca i nije šuplja priča.

Goran Navojec, koji u Tanovićevom "Deset u pola" igra jednu od glavnih uloga poručio je "ko se jednom napije vode". 

- Tu sam uvijek, kao da nikada nisam ni otišao. Moj drugi grad - naglasio je on. 

Izudin Bajrović, čiji sin Dino, koji je također glumac, vodi ceremoniju otvaranja rekao je da ima tremu zbog svog sina.

- Nisam mu davao nikakve savjete, sam se pripremao. Na filmu je bajkovito bilo raditi, i neki moj podnaslov za film bi bio "Bajka" - poručio je Bajrović. 

Bh. oskarovac Danis Tanović čiji film večeras otvara SFF istakao je da je "Deset u pola" omaž Sarajevu i sarajevskom duhu.

- To je jedna mala ljubavna priča. Svi su radili dan i noć da se desi ova premijera. Imamo još neke sitnice koje treba da doradimo, ali nam je zadovoljstvo da smo tu - naglasio je on. 

Još jedan glumac iz Tanovićeve ekipe, Branko Đurić Đura kazao je da je uvijek uzbuđen kad za vrijeme festivala dođe u Sarajevo, te da je uvijek ponosan kada može svoju porodicu i prijatelje dovesti u to vrijeme.

 

 

 

 

20210813181731_0J4A4094.JPG
1 od 39
left-arrowright-arrow