Ova humanitarna organizacija će kurbane nabavljati u Bosni i Hercegovini, Saudijskoj Arabiji, odnosno Mekki, i Australiji.

U okviru akcije "Bosanski kurban", koja traje do 10. jula, Merhamet će nabavljati domaće kurbane od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika.

- Na ovaj način, Merhamet osigurava meso za svojih 45 javnih kuhinja u BiH i njihovih punktova širom BiH, u kojima se svakodnevno hrani više od 8.000 socijalno ugroženih građana i koji, zahvaljujući akciji "Kurban", imaju obilne i kvalitetne obroke s mesom tokom cijele godine. Istovremeno, ovom akcijom Merhamet pomaže bh. poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, brojna udruženja, socijalne ustanove i socijalno ugrožene građane Bosne i Hercegovine - kazao je predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, donacija za domaći kurban iznosi 390 KM, te Merhamet nudi mogućnost prisustvovanja klanju kurbana onima koji to žele. Vrbanjac dodaje da će Merhamet do 8. jula primati i donacije za nabavku kurbana iz Mekke i Australije.

- Već treću godinu Merhamet organizira klanje kurbana u Mekki te više od dvije decenije u Australiji. Akciju provodi Merhamet Švedske, a u njoj učestvuje i Merhamet sa svojim organizacionim jedinicama širom BiH. Klanje kurbana se obavlja u najsvetijem gradu muslimana Mekki, kao i u Australiji, u skladu sa islamskim propisima. Na ovaj način, Merhamet pomaže ugroženo muslimansko stanovništvo u kriznim područjima, u Africi i Aziji - istakao je Vrbanjac.

Donacija za kurban iz Mekke i Australije iznosi 290 KM.

Donacije za nabavku domaćih kurbana i kurbana iz Meke i Australije se primaju u svim regionalnim i osnovnim odborima Merhameta i u sjedištu Društva u Sarajevu, saopćio je Merhamet.​​​​