Ponedjeljak, 13.07.2020.
h

Počela gradnja kružnog toka: Traži se rješenje za direktno priključenje MZ Hrasno Brdo

Izgradnja kružnog toka na dionici Južne longitudinale u naselju Hrasno izazvala je negodovanje i proteste građana naselja Hrasno Brdo zbog, kako ističu, projektnog rješenja koje im onemogućava direktno uključivanje u kružni tok.

Radna grupa koju je formirao ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, kako bi riješili ovaj problem održala je drugi sastanak, na kojem su uz resornog ministra, predstavnici Direkcije za ceste KS, Zavoda za planiranje razvoja KS, Općine Novo Sarajevo i Mjesne zajednice Hrasno Brdo pokušali doći do prihvatljivih i tehnički provodljivih rješenja koja bi zadovoljila potrebe mještana naselja i omogućila nastavak izgradnje ove saobraćajnice i kružnog toka.

Iskazana je zajednička spremnost da se pokušaju naći bolja projektna rješenja. Sa projektantom ove dionice sutra će biti održan sastanak i izlazak na teren kako bi se pokušalo, uz već planirana četiri priključka, naći rješenje i za ovaj dodatni direktni priključak iz ovog naselja, vodeći računa o prostornim mogućnostima i propisanim procedurama.

- Mi smo iznijeli nekoliko mogućih rješenja, ali moramo na mjestu događaja vidjeti da li je i na koji način to izvodljivo zbog velike denivelacije terena planiranog kružnog toka i postojećih saobraćajnica. Nadamo se najboljem rješenju zbog građana ove mjesne zajednice i velikog broja motornih vozila koja se kreću ovim saobraćajnicama, a posebno u jutarnjim satima - istakao je Jasmin Milić, stručni savjetnik u općinskom odjeljenju za komunalne poslove.

Ministar Fišo obećao je da će se pronaći optimalno rješenje. Projekt jeste usvojen, prošao je javne rasprave, općina je dala građevinsku dozvolu, ali očigledno da zbog potreba stanovnika ovog naselja treba pokušati naći bolja rješenja, kazao je Fišo.

Svoju zahvalnost na iskazanoj volji za rješavanje ovog problema istakao je i predstavnik građana naselja Hrasno Brdo Enver Zornić, a koji su nedavnim protestima i blokadom saobraćaja iskazali svoje nezadovoljstvo projektnim rješenjima. Uz isticanje da ne žele ugroziti projekt izgradnje druge faze Južne longitudinale, naglasili su da žele da i stanovnici Hrasnog Brda imaju priključak na gradsku saobraćajnicu, što im se predloženim rješenjem oduzima i usmjerava ih na magistralni put prema Vracama, a što je za njih, kako naglašavaju, neprihvatljivo, saopćeno je iz Pres-službe Vlade KS.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh