open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Pobjegao novinarima: Jasmin Imamović saslušan u Tužilaštvu TK
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović saslušan je jutros u Kantonalnom tužilaštvu Tuzla u svojstvu osumnjičenog. Imamović je nakon saslušanja brzo promakao u pasaž kod Tužilaštva, bez da je okupljenim novinarima rekao ijednu riječ.
28.02.2020. u 10:17
get url
text
Jaxsmin Imamović ispred Kantonalnog tužilaštva TK

- Zamjenik glavnog tužioca Jezdimir Spasojević je 17. februara 2020. godine donio naredbu o provođenju istrage protiv Imamovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo protivzakonito posredovanje. Prijava i naredba o provođenju istrage se odnose na period 2003. godine i vezuju se za kreditno zaduženje Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla u tom periodu i ugovor o regulisanju međusobnih obaveza između Direkcije i Općine Tuzla - rečeno je u Kantonalnom tužilaštvu TK.

Sporni kredit iskorišten za gradnju Panonskih jezera doveo je do velikih problema u kasnijem poslovanju Direkcije za izgradnju Tuzla, koja je zajedno s kompanijom Giprom gradila Stambeno poslovni objekat (SPO) 15. maj, koji nije useljen ni danas, iako je gradnja počela 2007. godine. U nalazu Finansijske policije rađenom nekoliko godina upravo je ovaj kredit označen kao sporan.

U Tužilaštvu TK danas se pojavio i Enver Bijedić, on u svojstvu svjedoka u istom predmetu.

- Ne radi se samo o izgradnji Panonskih jezera bit će tu još nekih stvari i vjerujem da će doći do proširenja istrage, jer ima nekih elemenata vezanih za Direkciju za izgradnju. Direkcija je oštećena od tadašnje Općine Tuzla - rekao je Bijedić, koji je ranije bio direktora Direkcije za izgradnju.

Istakao je da podržava rad pravosuđa, da svi građani budu tretirani isto, a ne da postoji razlika između vlastodržaca i njihovih političkih protivnika.

U Tužilaštvu TK navode da je istraga pokrenuta na osnovu krivične prijave podnosioca Envera Bijedića, dostavljene ovom Tužilaštvu 5. februara 2020. godine protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića zbog, kako se u prijavi navodi, krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, formiran je predmet u ovom Tužilaštvu.

- Prijavu sam podnio na osnovu stvari koje sam dobio od ljudi u Direkciji i nalaza Finansijske policije. Nalaza Finansijske policije nije tretiran u predmetu u kojem sam ja osumnjičen, ali tu je tužilac Ćazim Serhatlić, koji to nije uzeo u obzir i za to me niko ništa nije pitao. Kad god su bili izbori u BiH ili unutar partije, ovaj se slučaj izvlačio i stavljao meni kao hipeoteka. Ovo je način da se sve ispita, ali neka to bude objektivno - rekao je Bijedić.

Glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK potvrdio je da je Imamović saslušan u svojstvu osumnjčenog, a pored njega svoj iskaz je dao podnosilac prijave (Bijedić op.a.) i još neki svjedoci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.