open-navfaktor-logo
search
KCUS
Pismo izmišljeno, interna sugestija ljekara šefovima postoji: Šta o njoj kaže potpisnica dr. Lejla Vidović
Prvo pismo koje se pojavilo u medijima, tačnije Dnevnom avazu, a potom i na portalu Raport, je izmišljeno. Ono ne postoji kao dopis nastao u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Bosni i Hercegovini, nije upućeno generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebiji Izetbegović. 
05.04.2021. u 17:02
get url
text

Takvu tvrdnju je pred svima prisutnima na današenjem sastanku predstavnika KCUS-a i Vlade Kantona Sarajevo iznio i sam Edin Forto, kantonalni premijer. Kakve će biti posljedice takvih brutalnih laži i konstrukcija koje su navedene na tom papiru, a po svemu danas viđenom o tome se i radi, time će se pozabaviti istražni organi. 

Jedino što postoji je interna korespondencija, tačnije sugestija ljekara - anesteziologa, upućena šefovima klinika, a čiji je cilj poboljšanje rada sa Covid-pacijentima. Takvi dopisi su uobičajeni u Kliničkom centru, a po onom koji je navodno sporan, postupilo se odmah čim su ljekari takvo što dostavili. 

Dr. Lejla Vidović, anesteziologinja, danas je pred novinarima govorila upravo o tome. 

- Prvo, onu glupost od subote, niko od nas, po našim saznanjima, nije pisao! Ja sam zajedno sa kolegama pisala i potpisala dopis koji je trebao biti interni dopis naše klinike. To je uobičajeni način na koji mi komuniciramo. Nekada u ovoj gužvi zaista imate osjećaj da se svaki glas ne čuje i onda smo mi, poštoje situacija takva, u interesu pacijenata, htjeli biti brži, konkretniji i efikasniji i sastavili smo taj dopis. Mi se ne krijemo. Bili smo prozivani ovih dana, sa svih strana nas pritišću, ali svako ko je dopis potpisao stoji iza toga - rekla je dr. Vidović. 

Na konstataciju novinara da se "tamo upozorava na opasnost od korištenja tih respiratora", dr. Vidović je pojasnila. 

- Nismo mi upozorili na opasnost, to se "izvrće". Mi smo se konkretno, stručno odredili prema činjenicama i kvalifikacijama koje ima taj aparat. Stojim iza onoga što smo napisali. Također, smatram da je to nešto što mi trebamo rješavati i rješavamo unutar Kliničkog centra. Sve ovo jako uznemirava javnost. Žao mi je, vidim da su ljudi uspaničeni. Mi se 24 sata kontinuirano trudimo da pacijentima pružimo najbolji mogući tretman. Nažalost, bolest je takva da kod nekih pacijenata završi tako kako završi. Nadam se da će se ti i neki drugi problemi rješavati ovdje - rekla je Vidović. 

U vezi s tim da li bi neki pacijenti preživjeli na drugim repiratorima, dr. Vidović je kazala da pacijenti umiru na svim vrstama respiratora, da je bolest COVID-19 teška i nepredvidiva. 

Kazalo je da sve ovo plaši ljekare, da strahuju i za stvoje porodice, a da se bore da svima bude bolje. 

- Anesteziolozi u KCUS-u nose javeći teret, oni najteži pacijenti dođu nama. Svi se trude i rade, ali na nama je najveći pritisak rekla je Vidović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.