open-navfaktor-logo
search
Napeto na Kosovu
Petković tvrdi da je kosovska policija upala na Gazivode i pocijepala zastave Srbije
Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopćio je kako je obavijestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije protupravno upale u objekat velike brane na jezeru Gazivode.
11.12.2022. u 14:08
get url
text

- Upravo sam obavijestio Miroslava Lajčaka o oružanom i protupravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode! Oduzeli su čuvaru ključeve, pocijepali zastave Srbije - napisao je Petković na Twitteru.

Istaknuo je kako EU mora obuzdati "nasilnika i uzurpatora Kurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi izazvati rat".

 

Misija EULEX je ranije saopćila da je sinoć na sjeveru Kosova, kod Rudara gdje su postavljene barikade, šok bombom napadnuta izviđačka patrola EULEX-a, ali niko nije povrijeđen Iz EULEX-a potvrđuju da je "sinoć kod Rudara bačena šok bomba na izviđačku patrolu EULEX-a".

- Nijedan službenik Specijalizovane policijske jedinice EULEX-a nije povrijeđen, niti je pričinjena materijalna šteta. Ovaj napad, kao i napadi na službenike Policije Kosova, je neprihvatljiv - navode iz EULEX-a i dodaju da snažno osuđuju nasilna djela koja su počinila naoružana lica na sjeveru Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice.

- EULEX će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, u okviru granica svog mandata, i da doprinese sigurnosti njegovog stanovništva iz svih zajednica. Apelujemo na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija i pozivamo kosovske institucije da počinioce privedu pravdi - kaže se u saopćenju.

Predhodno je Kosovska policija saopćila da je iz sigurnosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinjen i Brnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.