Lejla Dautbašić osuđena ja na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i tri mjeseca zbog krivičnih djela prevara, obmana pri dobijanju kredita i krivotvorenje isprave. Za ista krivična djela Džana Riković Delimustafić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita, Berini Jašarević izrečena je uvjetna osuda u trajanju od dvije godine koja se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od pet godina od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo. Zorica Miličević Buljubašić zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita osuđena je na uvjetnu osudu od jedne godine i osam mjeseci, dok je Mirha Feriz zbog istog krivičnog djela osuđena na jednu godinu i tri mjeseca uvjetno.

- Optužene se terete da su u periodu od septembra do decembra 2015. godine, nakon što je Lejla Dautbašić, inače, zasposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, krivotvorila dokumentaciju o navodnom zaposlenju ostalih optuženih u Ministarstvu sigurnosti BiH, podizale nenamjenske kredite na tuđa i svoja imena koristeći krivotvorene dokumente i to u visini od po 50.000 do 60.000 KM kod komercijalnih banaka. Istovremeno, vršile su i kupovinu robe na rate u firmi "Robot" te su novac i robu dijelile međusobno - saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Počinjenjem navednih krivičnih djela komercijalne banke su oštetile za iznos veći od 160.000 KM.

Uposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH Lejla Dautbašić već je ranije osuđivana u Sudu BiH.

Ona je prije godinu i po pravomoćno proglašena krivom za korupciju pri zapošljavanju i osuđena na godinu dana zatvora.

Presudom Suda BiH optužena Lejla Dautbašić proglašena je krivom da je počinila krivično djelo protuzakonito posredovanje i krivično djelo prevara.
Sud joj je za krivično djelo protuzakonito posredovanje utvrdio kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, a za krivično djelo prevare i kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, pa joj je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.