open-navfaktor-logo
search
Ko ima sluha
Penzioneri s minimalnim penzijama u TK će dobiti po 100 KM, šta je sa penzionerima u KS, Forto šuti
U vrijeme ogromnog rasta cijena životnih namirnica, inflacije u Federaciji BiH, za sada se jedino Tuzlanski kanton odlučio da sa po 100 KM pomogne penzionere sa najnižim penzijama. 
03.07.2022. u 19:03
get url
text

Penzioneri u Zeničko-dobojskom kantonu još čekaju odgovor Vlade ZDK, a u Vladi Sarajevskog kantona premijer Edin Forto je izignorisao naše pitanje da li namjeravaju pomoći penzionerima.

- Da, Vlada Tuzlanskog kantona će pomoći najugroženije u našoj populaciji i oni bi trebali dobiti po 100 KM jednokratne novčane pomoći. Pomoć se odnosi na penzionere sa najnižim penzijama, a takvih je blizu 36.000 - kazao nam je Savo Vasić, generalni sekretar Saveza udruženja penzionera Tuzlanskog kantona.

Vlada TK je za te namjene izdvojila više od 3,5 miliona KM. 

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona, kaže nam kako i oni očekuju pomoć kantona.

- Razgovarao sam sa predstavnicima Vlade ZDK prije izvjesnog vremena, ali još čekam odgovor. Od Vlade smo tražili po 100 KM novčane pomoći za penzionere čije su penzije do 500 KM, a takvih je oko 36.000. To bi Vladu ZDK koštalo nekih 3,6 miliona KM. Također, očekujem da će penzionerima u Federaciji koji su među najpogođenijim inflacijom pomoći i Vlada Federacije BiH sa određenom vrstom jednokratne novčane pomoći - kazao nam je Trakić.

Premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu smo upitali da li će vlada na čijem je čelu pomoći penzionere u ovom kantonu sa jednokratnom novčanom pomoći, međutim naše pitanje je izignorisano. Odgovor nismo dobili.

Poređenja radi, ovogodišnji budžet Tuzlanskog kantona iznosi 490 miliona KM, dok je budžet Kantona Sarajevo više od milijardu KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.