Ponedjeljak, 18.01.2021.
h

Pendeš: Lobiramo kod članica NATO-a da se aktivira MAP za BiH

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kazala je da intenzivno rade, bar kada je u pitanju Ministarstvo odbrane, na lobiranju kod članica NATO-a da se osigura jedan fleksibilniji pristup aktiviranju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO za BiH, jer se usvajanjem dokumenta Pregled odbrane jasno definira vizija Oružanih snaga (OS) BiH u sljedećih deset godina.

- Radimo na intenziviranju naših aktivnosti kada govorimo o uknjižbi perspektivne nepokretne vojne imovine bez obzira da li imali političke ili tehničke probleme, djelujemo kada je u pitanje naše učešće u mirovnim misijama, odgovor na prirodne katastrofe i nesreće, učestvujemo u akcijama deminiranja, odnosno čišćenja onečišćenih površina u BiH. Imamo visok stepen interoperabilnosti i kompatibilnosti OSBiH sa snagama NATO-a. Sve su to činjenice koje bi, po mom mišljenju, trebale doprinijeti i uvjeriti naše partnere da BiH zaslužuje aktiviranje MAP-a - naglasila je Pendeš.

Naime, BiH iako se očekivalo nije 2016. godine na Samitu NATO-a početkom jula u Varšavi dobila Aktivacijski plan za članstvo (MAP) u NATO, ali je krajem godine usvojen jedan vrlo važan dokument Pregled odbrane BiH.
Pendeš je govorila o tome koja su njena očekivanja od 2017, odnosno hoće li naredna godina biti ona koja će donijeti aktiviranje MAP-a za BiH.

Pregled odbrane BiH

- Ne zavisi to samo o Ministarstvu odbrane nego cjelokupnog Vijeća ministara BiH i Bosne i Hercegovine, ali isto tako od članica NATO zemalja. Ja sam uvjerena da ćemo mi iz Ministarstva odbrane i OSBiH poduzeti sve da aktivnosti, koje su planirane kako bi se aktivirao MAP, budu odrađene pravovremeno. Zahvalna sam svima koji su učestvovali u kreiranju i doprinijeli da se u Predsjedništvu BiH usvoji dokument Pregled odbrane BiH. Jednako tako postoji komisija koja je zadužena da do kraja sljedećeg mjeseca napravi plan implementacije koji je vezan za dokument Pregled odbrane kako bismo onda mogli jasno prepoznati i aktivnosti i rokove, ali i nosioce aktivnosti za svaku od predviđenih aktivnosti Ministarstva odbrane i OSBiH - navela je Pendeš.

Ona je govorila i o tome šta je još preostalo da uradi Bosna i Hercegovina kao jedan od preduvjeta za aktiviranje MAP-a u NATO za BiH.

- Mislim da ne ulazi samo Ministarstvo odbrane BiH u NATO ili samo Ministarstvo odbrane BiH ne aktivira MAP. Postoje i drugi koji moraju imati svoju ulogu i prepoznati sebe u tom procesu i ja očekujem od tih institucija da odrade svoj dio posla. Jer aktiviranje MAP-a ili bolje rečeno članstvo u NATO-u nije samo jednako odbrambeni savez nego i politički savez i očekujem od drugih institucija da sa svoje strane učine sve kako bi se adekvatno prezentirao doprinos koji daje BiH generalno miru u svijetu, a isto tako reformskim procesima u unutar same Bosne i Hercegovine - kazala je Pendeš.

S obzirom kako u entitetu Republika Srpska i dalje nije uknjižena niti jedna lokacija perspektivne nepokretne vojne imovine sa ministricom odbrane BiH pojasnila je da li je li samo uknjižba te vojne imovine zapravo preostali uvjet BiH za aktiviranje MAP-a.

Uknjižba vojne imovine

- Uknjižba perspektivne nepokretne vojne imovine je naš uvjet sa Samita NATO-a još iz Tallinna. I to je logično, ali mislim da u momentu kada je taj uvjet postavljen pred BiH možda se nije imala detaljna analiza i sve činjenice, odnosno nije se raspolagalo svim činjenicama. Ljudi su vjerovali u najboljoj namjeri da je to nešto što je tehničke naravi, koje nije problematično u smislu implementacije. Ali kada se počeo proces, onda se vidjelo da postoje mnogi problemi koji nisu samo političke naravi kada govorimo o uknjižbi perspektivne nepokretne vojne imovine - navela je Pendeš.

Ona je govorila i o tome kakve su perspektive u budućnosti, odnosno da li stoji konstatacija, kako se često tvrdi, da BiH i kada bi odmah dobila aktiviranje MAP-a neće ni za deset godina postati punopravna članica NATO-a ili se zapravo radi o pesimističkim opredjeljenjima koja se iznose kada je u pitanju NATO.

- Mislim da kada se izvrši jedna detaljna analiza šta su to odbrambeni, a šta su to politički ciljevi zemalja članica NATO-a, doći će se do odgovora. A aktiviranjem MAP-a ustvari tek tada nastaje pravi proces prilagodbe određenih reformskih rješenja ili iznalaženje određenih reformskih rješenja koji se ne tiče odbrane, nego se tiču pravne države, ustava, vladavine prava, zaštite ljudskih prava, sloboda, finansijske reforme. I to neće biti zadaća Ministarstva odbrane BiH nego određenih institucija Vijeća ministara BiH, odnosno zavisno da li je to podijeljena nadležnost ili izvorna nadležnost. U tom smislu, aktiviranje MAP-a je najveće opterećenje ili zadaća Ministarstva odbrane BiH, ali nije samo Ministarstva odbrane BiH - navela je Pendeš.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh