Ponedjeljak, 10.05.2021.
h

Pelješki most: Šta je Radmanović u aprilu 2009. godine pisao Mesiću i Sanaderu

BiH nikada nije dala saglasnost Republici Hrvatskoj za početak gradnje Pelješkog mosta. Potvrdio je to predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac.

On je dodao da je Predsjedništvo BiH na 25. sjednici, održanoj 17. oktobra 2007. godine, donijelo Zaključak koji se tiče inicijative za gradnju Pelješkog mosta, a koji jasno negira postojanje bilo kakve saglasnosti nadležnih institucija naše zemlje za gradnju.

- Predsjedništvo BiH je na 11. sjednici Međudržavnog vijeća za saradnju između BiH i Republike Hrvatske, održanoj 3. marta 2007. godine, iznijelo zvanični stav povodom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, u kojem je naglašeno da je BiH protiv izgradnje mosta do rješavanje otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države, koji je ponovljen tokom posjete premijera Republike Hrvatske Ive Sanadera BiH 29. marta 2007. godine – navodi se u zaključku.

U njemu se nalaže ministru vanjskih poslova BiH da pozove ambasadora Republike Hrvatske u BiH i ponovi mu stavove Predsjedništva BiH, kao jedinog Ustavom nadležnog organa za vođenje vanjske politike te ponovo zatraži da Republika Hrvatska ne preduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji mosta.

S tim u vezi se pismom Stipi Mesiću, predsjedniku Hrvatske,  i premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu obratio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. On je u pismu podsjetio hrvatske zvaničnike da bi što prije trebalo riješiti pitanja koja se tiču prava koja proističu iz Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravu mora.

- Predsjedništvo BiH smatra da planiranu gradnju mosta "Kopno – Pelješac" od strane Republike Hrvatske treba riješiti na način koji će prvo razgraničiti teritorijalna mora BiH i Republike Hrvatske, kako bi se utvrdilo da li planirani most prelazi teritorijalno more BiH te koji će na kraju osigurati pravo BiH na nesmetan pristup između svog teritorijalnog mora i otvorenog mora – navodi se u Radmanovićevom pismu, poslanom 27. aprila 2009. godine.

U pismu Predsjedništvo BiH još jednom poziva Republiku Hrvatsku na dogovorno rješenje ovih pitanja u skladu sa Članom 280. Konvencije UN-a o pravu mora te se naši susjedi upozoravaju da će u protivnom BiH potražiti zaštitu svojih prava i interesa u skladu sa odredbom odsjeka 2. Dijela XV Konvencije UN-a o pravu mora.

Sadržaj ovog upućenog pisma je prethodno prihvatilo Predsjedništvo BiH na 56. sjednici, održanoj 23. aprila 2009. godine.

Nikada nakon toga Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku ili bilo kakav zaključak kojim bi se navedena odluka stavila van snage. Sve navedeno jasno daje do znanja da je Hrvatska izmanipulirala Evropsku komisiju pri prilaganju zahtjeva za dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih gradnji Pelješkog mosta, s obzirom da je očigledno kako saglasnost BiH nikada nije postojala.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh