navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poziva na oprez

Pedijatrica Junuzović-Kaljić: Početak sezone respiratornih bolesti uzrokuje probleme kod djece

Četvrti val koronavirusa u Bosni i Hercegovini uzrokovao je porast broja oboljelih, a situacija se dodatno usložnjava dolaskom hladnijih dana, kada u ljudskoj okolini vlada novih 150 do 200 sojeva sezonskih virusa, zbog čega se posljednjih sedmica bilježi sve veći broj oboljelih među mlađom populacijom.

Objavljeno: 08.10.2021. u 10:59
get url
text

Zabrinutost trenutno izaziva zaraznija delta varijanta koronavirusa, međutim, kada je riječ o djeci, iz Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo (JUDZKS) navode da se situacija s brojem oboljelih ne razlikuje značajno u odnosu na prošlu godinu.

Prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić, pedijatrica i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH, izjavila je da su u posljednja 22 mjeseca utvrdili da se djeca bolje i lakše nose s koronavirusom i da se situacija nije promijenila ni kada je riječ o delta varijanti. Međutim, upozorava na početak sezone respiratornih bolesti, zbog čega sve veći broj djece treba ljekarsku pomoć.

- Ono što je veoma važno je da je ovo sezona respiratornih bolesti jer ulazimo u jesen i zimu gdje su aktuelne i druge respiratorne bolesti. U periodu jesen-zima u ljudskoj okolini svake sezone vlada novih 150-200 sojeva virusa, koji uzrokuju respiratorne bolesti. Određen broj pripada i SARS-CoV-2 virusu. Pridržavajući se pandemijskih i epidemioloških mjera možemo sačuvati sebe, djecu i ostale i od drugih oboljenja - rekla je Junuzović Kaljić.

Tvrdi da se klinička slika djece oboljele od nove varijante koronavirusa ne razlikuje bitno u odnosu na bolest koju su uzrokovale druge varijante. To su, kako je kazala, respiratorni simptomi, počevši od temperature, kašlja, sekrecije iz nosa, dok se broj slučajeva s komplikacijom poput upale pluća nije naročito povećao.

Sarajevska pedijatrica s 30-godišnjim iskustvom u struci, ipak poziva roditelje i nastavno osoblje na oprez, kako bi se sačuvalo fizičko i psihološko zdravlje djece te izbjegao prošlogodišnji scenarij pohađanja online nastave.

- Velika odgovornost je upravo na odraslim, da se pridržavaju mjera, a s druge strane i da se vakcinišu. Vakcinacija je jedini način da se odupremo virusu. Prošle godine je online nastava pokazala toliko negativnog utjecaja na psihološko i fizičko zdravlje djece. Opći cilj ovog društva je da taj humani kapital, našu djecu, podržimo zdravstveno i u svakom drugom pogledu kako bi se školovali, obrazovali i bili zdravi pojedinci i članovi društva - rekla je Junuzović-Kaljić.

Roditeljima čija djeca razviju simptome respiratornih bolesti savjetuje da postupaju kao i kod ostalih dječijih bolesti, odnosno da snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, izvršavaju toaletu nosa, ponude tople napitke te cijeđene voćne sokove. U slučaju zadržavanja simptoma, roditelji se trebaju javiti ljekaru.