Ovim istraživanjem ispitali su utječe li doba dana na odluke koje donosimo. Pretpostavili su da mozak u određeno doba dana više "očekuje" nagrade od drugog doba jer funkcionira na temelju jednodnevnog biološkog ritma, poručuju s australskog Univerziteta Swinburne.

Voditeljica studije Jamie Byrne i njene kolege su od 16 muškaraca zatražili da ispune jedan kockarski zadatak.

Istovremeno su ih podvrgnuli magnetskoj rezonanci. Rezultati istraživanja pokazuju da se lijevi putamen najslabije aktivirao u 14 sati. I psiholog Eric Barker slaže se da ujutro treba obaviti zadatke koji zahtijevaju puno razmišljanja, dok poslove koji ne traže previše mentalnog napora treba obaviti popodne.

- Uobičajeno shvaćanje sistema za nagrade kaže da čovjek na određenu situaciju reagira temeljem privlačnosti nagrade, ali i faktora, kao što je opća psihološka dispozicija - pojašnjava autorica istraživanja Jamie Byrne, doktorandica iz kliničke psihologije.

Drugo istraživanje provedeno u Americi pokazuje da svaki šesti radnik barem jednom sedmično zaspe na poslu zbog premorenosti ili nedostatka sna. Studija je provedena na 1500 radnika, a njih 76 posto osjećalo se umorno gotovo svaki dan te su priznali da loše obavljaju zadatke jer se nisu kvalitetno naspavali.

- Zaposlenici koji ne spavaju kako treba imaju lošu koncentraciju, znatno su manje sposobni nositi se sa stresom i teško donose odluke - izjavila je autorica istraživanja Jennifer Turgiss.