Pismo potpisuju Tineke Strik (Zeleni), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (Partija evropskih socijalista), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Zeleni), Paolo Rangel (EPP), Dietmar Koster (Partija evropskih socijalista) i Klemen Grošelj (Renew).

U pismu izražavaju veliku zabrinutost zbog posljednjih konkretnih poteza vlasti u RS-u ka secesiji tog entiteta, a koji su praćeni militarizacijom policijskih trupa RS-a i njihovim zajedničkim vježbama sa srbijanskom vojskom.

Upozoravaju na rastuće tenzije u posljednjih nekoliko mjeseci i blokadu državnih institucija koje prije svih proizvodi član Predsjedništva BiH Dodik, koji konstantno radi na secesiji rušenjem ustavnog poretka BiH.

Zastupnici strahuju da će takva politika RS-a ugroziti stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu, što može uzrokovati čak i oružane sukobe u nekim područjima.

- Nelegitimno povlačenje iz institucija BiH je direktna prijetnja miru u BiH, ali i Zapadnom Balkanu u cjelini - naglašava se u pismu.

Ističu da se riječ "rat" nikada češće nije spominjala na Balkanu kao posljednjih sedmica i mjeseci.

Kao jednog od krivaca targetiraju Srbiju, koja je nedavno na određeni način zaprijetila i NATO-u.

Zastupnici u Evropskom parlamentu pozivaju i OHR, ali i vodstvo EU-a da hitno reagira i sankcioniše one koji narušavaju mir i ruše ustavni poredak.

- Mišljenja smo da jasne i čvrste posljedice moraju uslijediti, ako se ovo događa i pored svih upozorenja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Također vas pitamo koje konkretne mjere planirate poduzeti, koje ste mjere, uključujući sankcije ili smjene odgovornih, razmatrali s ciljem očuvanja teritorijalnog integriteta BiH i održavanja mira u regionu? - navode u pismu zastupnici.

Također ističu da je obnova mandata EUFOR-a od Vijeća sigurnosti UN-a u novembru od krucijalne važnosti.