Bosna i Hercegovina u svakoj grani sporta ima barem jednog vrhunskog takmičara, pa tako i u stonom tenisu za paraolimpijce.

Njegovo ime je Haris Eminović (18), koji se već istakao na nekoliko međunarodnih turnira. Ovaj stonoteniser iz Banja Luke nedavno je osvojio zlato na ekipnom takmičenju Svjetskog kupa u Finskoj, a već sada je započeo pripreme za nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju ove godine.

Prvi u nizu turnira, Eminović bi trebao odigrati u Egiptu, gdje će nastupiti na Svjetskom kupu u Alexsandriji od 30. januara do 5. februara.

- Dobili smo veliku podršku od Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, koji je stao iza nas i omogućio nam odlazak na ovaj turnir, te im se ovom prilikom i zahvaljujemo - kaže trener mladog Eminovića Jovica Šormaz.

Haris je, kako nam je priznao, itekako uzbuđen zbog činjenice da će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na jednom jakom međunarodnom turniru, odakle se želi vratiti sa što boljim rezultatom, te se približiti ispunjavanju norme za Paraolimpijske igre u Tokiju.

- Pripreme teku dobro, radimo i treniramo mnogo i nadamo se dobrom rezultatu. Uz trenera, jako puno mi pomaže i prof. Mihajlo Samardžija, kao kondicioni trener, te fizioterapeut i maser Mr. Mladen Brnić, koji samnom radi na oporavku poslije treninga i nastupa, što je za mene izuzetno bitno. U Egiptu me očekuje zaista naporan raspored i žestoka konkurencija, s obzirom na to da dolaze najbolji igrači iz cijelog svijeta. Svi imamo istu želju, ostvariti normu za Tokio i zato će svaki poen biti jako bitan, a ja se zaista nadam da ću uspjeti ostvariti nekoliko pobjeda i pokazati da nisam slučajno bio u izboru za najboljeg sportistu BiH - kaže Eminović.