Pandurević: HDZ-u su legitimni Srbi iz SDP-a, a kako onda spore Komšića?

objavljeno: 31.01.2018. u 11:44

Zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević ponovila je da Savez za promjene neće podržati oba prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, o kojima će se zastupnici izjasniti na današnjoj sjednici.

- Mi smo jasno rekli da Izborni zakon mora biti plod dogovora partnera u Federaciji. Sve ono što nije u suprotnosti sa interesima srpskog naroda i RS-a, mi ćemo podržati. Nećemo da učestvujemo u bilo kakvom preglasavanju dva naroda protiv trećeg jer to nikada nije donijelo dobro ovoj zemlji, ali na političke faktore u Federaciji apeliramo da konačno riješe konstitutivnot Srba u četiri kantona sa hrvatskom većinom – kazala je Pandurević.

Ona je istaknula odnos zastupnika HDZ-a BiH prema pitanju konstitutivnosti Srba u kantonima u kojima ta stranka drži vlast.

- Jučer smo ovdje čuli od jednog kolege koji kaže: „Znate, oni su konstitutivni. Imate Srbe iz SDP-a.“ Ja zaista ne sporim legitimitet Srba iz SDP-a, ali kako onda oni spore legitimitet Željka Komšića kao Hrvata – dodala je Pandurević.

Zastupnica SDS-a je prokomentirala i izjavu ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande da će sredstva prikupljena od akciza biti iskorištena za otplatu kredita preduzeća zaduženih za izgradnju i održavanje cestovne infrastrukture.

- Ono što je rekao ministar Bevanda nije ništa novo. To je ono što smo mi ranije govorili, a tada je „akcizna koalicija“, koju čine SNSD, SDA i HDZ, tvrdila suprotno. Ministar Bevanda je sada samo rekao istinu. Činjenica je da će akcize ići u to da otmu od građana. To će prosječno četveročlano domaćinstvo na godišnjem nivou samo za gorivo koštati preko 500 KM jer nije više samo 18 feninga. Već imate poskupljenje od pet feninga prije tog. To je već 23 feninga po litri nafte i naftnih derivata, plus poskupljenje troškova života. To će jednu porodicu na godišnjem nivou koštati preko 1.000 KM. To su najobičnije krvopije koje piju krv narodu i onda kad malo popuste da piju krv, onda kažu da im pomažu – izjavila je Pandurević.

Ona smatra da je Ustavni sud BiH već trebao donijeti privremenu mjeru na osnovu apelacije koju su podnijeli zastupnici koji se protive setu zakona o akcizama.

- Ustavni sud se obratio Parlamentu kao zakonodavcu i Ustavnopravna komisija na sljedećoj sjednici treba da se izjasni o našim navodima koje smo iznijeli u apelaciji. Prema informacijama koje ja imam, Ustavni sud bi trebao da donese odluku o ovoj apelaciji sredinom mjeseca i ono što znam jeste da se u Ustavnom sudu bije žestoka pravna bitka jer ne mogu da ospore našu argumentaciju. Sad ćemo vidjeti da li će u Ustavnom sudu biti jače pravo ili politika – poručila je Pandurević.