- Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u BiH, kriza, blokada, a prije svega o mogućnosti da se usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno potrebne izmjene Ustava BiH koje bi vodile izmjenama Izbornog zakona.

Palmer nije donio nikakav prijedlog. On očekuje da Čović i ja razriješimo taj čvor. Po ko zna koji put sam rekao da to nije put. Čović i ja sami da nađemo najidealnije rješenje neće proći jer je ignorisalo poziciju ostalih stranaka koje su s nama u Parlamentu. Ova stvar treba da se otvori da i eksperti učestvuju – pojasnio je Izetbegović.

On je rekao i da je dogovoreno da se proširi pregovarački tim na predsjednike parlamentarnih stranaka.

- Uz mene koji predstavljam volju bošnjački opredijeljenih glasača, tu su i ljevičari i građanske opcije, koje imaju dva ili tri puta više ruku od HDZ-a. Iracionalno je njih pokušati zaobići – istakao je on.

O brisanju etničkog prefiksa kod izbora za Predsjedništvo BiH i Dom naroda, što je Palmer najavio prije dolaska u BiH, predsjednik SDA je rekao da je moguće provesti ako bude saglasnosti stranaka iz srpskog korpusa, HDZ-a i ljevičarskih stranaka.

- Ako se ponudi model poput Aprilskog paketa, ako ljevičarske stranke dobiju zauzvrat svođenje funkcije domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, onda je moguće. Bez toga mislim da nema šanse da prođe.

Aprilski paket je imao za cilj riješiti presudu "Sejdić-Finci", indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, tako povećati šansu i skoro garantovati da će biti onaj koga Hrvati odaberu u Parlamentarnoj skupštini BiH. Fuleov model je isto to, samo na direktan način. Sa Komšićem imam dogovor da ćemo zastupati zajedno ono što se dogovorimo. SDA neće ostaviti Komšića, ali ću pokušati da ga ubijedim da idemo na direktan izbor. Jer ako kroz indirektan izbor prepustimo Dodiku, Čoviću, ko zna kad ćemo imati izabrano Predsjedništvo. Može nam se desiti da ni to nemamo godinama kao ni Vladu FBiH – istakao je Izetbegović.

Izetbegović navodi da direktor Obavještajno-sigurnosne BiH Osman Mehmedagić radi jako dobar posao za državu.

- Kad ovo vrijeme prođe, kad se to bude gledalo s neke historijske distance, mislim da će se utvrditi da je on jako važne i dobre stvari uradio za Bosnu i Hercegovinu, i da je pri tome stalno bio napadan, politički destabiliziran što nigdje na svijetu nema. Koliko sam vidio na spornom snimku da Mehmedagić upozorava da treba raditi veliku korupciju i da ovo stanje sada, u kojem oni rade srednju korupciju da narod misli da se ipak nešto radi, nije dobro. Da on dakle insistira, a s druge strane tužilaštvo govori: "Ne možemo raditi veliku korupciju". Tako sam shvatio stvari - rekao je Izetbegović.