open-navfaktor-logo
search
Aktivizam
Palestinski umjetnik na Zidu razdvajanja nacrtao mural Afroamerikanca Georgea Floyda
Palestinski umjetnik nacrtao je na Zidu razdvajanja u okupiranom Istočnom Jerusalemu, poznatom i kao Zid srama ili Zid aparthejda, mural Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je 25. maja ubijen usljed policijskog nasilja u američkom gradu Minneapolisu.
08.06.2020. u 14:46
get url
text

Aktivista Munhter Amira u razgovoru za AA kazao je da je mural nacrtan tokom noći na Zidu razdvajanja u dijelu koji pripada gradu Betlehemu i da još nije poznat njegov autor.

Mural sa likom Floyda izazvao je veliku pažnju javnosti na tom području.

Amira je kazao da su palestinski aktivisti također organizovali brojne aktivnosti u znak protesta zbog smrti Floyda i rasne diskriminacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

- Ovaj mural je na neki način poruka solidarnosti potlačenog palestinskog naroda potlačenima u SAD-u - rekao je ovaj palestinski aktivista.

Palestinski i strani umjetnici često crtaju različite murale i grafite na Zidu razdvajanja kako bi osudili izgradnju zida, ali i izraelsku okupaciju.

Izrael je, navodeći kao razlog zabrinutosti za sigurnost, 2002. godine počeo sa izgradnjom Zida razdvajanja u dužini 650 kilometara između Zapadne obale i Izraela. Gradnja zida počela dok je još na vlasti bio Ariel Sharon.

Izrael tvrdi da je zid zakonit, jer štiti njegove stanovnike od terorističkih napada i ne predstavlja prijetnju, dok palestinska uprava tvrdi da je nezakonit jer dijeli i diskriminira stanovništvo po vjeri i nacionalnosti i zadire duboko u teritoriju Zapadne obale.

Međunarodni sud pravde (ICJ), pravosudni organ UN-a, presudio je da se zidom krši međunarodno pravo te je pozvao na njegovo uklanjanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.