Izrael je nedavno postavio uslov da oni koji žele klanjati džuma-namaz u džamiji moraju biti vakcinisani protiv novog koronavirusa. Zbog nestašice vakcina na Zapadnoj obali, trenutno se mogu vakcinisati samo hronični bolesnici i starije osobe, navelo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Vojni kontrolni punktovi na cestama okupirane Zapadne obale koje vode do Al-Qudsa bili su veoma aktivni zbog kretanja Palestinaca od ranog jutra. Međutim, vlasti su dopustile ulazak u Al-Quds ograničenom broju ljudi. Nida Abdullah izjavila je da su svi njeni pokušaji ulaska u Al-Quds bili neuspješni.

- Od zore pokušavam ući u Al-Quds, svaki put me izraelska vojska spriječila jer neman dozvolu - rekla je ona.

Dugi niz godina molitve u džamiji Al-Aksa ograničene su na stanovnike istočnog Al-Qudsa, arapska područja u Izraelu i ograničeni broj Palestinaca sa Zapadne obale koji dobijaju posebne dozvole, dok je stanovnicima Pojasa Gaze zabranjen pristup.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a, s druge strane, Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harama u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.