open-navfaktor-logo
search
Izgubili podršku
Pala Vlada TK: Premijer Kadrija Hodžić podnio ostavku
Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić podnio je ostavku na fukciju, rekavši da je jasno da je njegova Vlada izgubila podršku Skupštine.
14.02.2022. u 12:47
get url
text
Kadrija Hodžić podnosi ostavku

Vlada TK pala je danas na hitnoj sjednici Skupštine, nakon što se pokazalo da postoji nova većina koja broji 18 zastupnika, što je minimalan broj potreban za većinu. Upravo je 18 zastupnika glasalo "za" i prihvatilo ostavku premijera Hodžića.

Novu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) čine zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i Socijaldemokrata BiH (SDBiH) te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić i zastupnica Pokreta demokratske akcije (PDA) Jasmina Lugavić.

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) sa 18 glasova "za" prihvatila je ostavke predsjednika Slađana Ilića i njegove zamjenice Vedrane Petrović, a potom je istim brojem glasova odlučeno da u novo rukovodstvo budu izabrani Boris Krešić iz Demokratske fronte kao predstavnik hrvatskog naroda i Žarko Vujović iz Socijaldemokrata BiH kao predstavnik srpskog naroda.

Nakon toga rukovodstvo Skupštine TK odlučilo je da Žarko Vujović bude predsjednik, a Boris Krešić te Lejla Vuković iz Saveza za bolju budućnost njegovi zamjenici.

Zastupnici su izglasali da poslove ministara do izbora nove Vlade TK obavljaju sekretari ministarstava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.