open-navfaktor-logo
search
Problemi
Pacijenti na dijalizi nerijetko dobijaju nekvalitetan obrok, neki odbijali hranu: Ubi parizer mjesec dana
Iako Fond solidarnosti FBiH izdvaja četiri KM za jedan obrok za pacijenta tokom dijalize, nije rijetkost da dijalizni pacijent dobije nekvalitetnu i nezdravu užinu vrijednu daleko manje od te četiri marke.
18.08.2022. u 21:43
get url
text
Ilustracija

- Dobijamo svakakve slike tih obroka. To su stare pite, dvije kriške hljeba sa tanko izrezanom salamom što ne vrijedi pola marke. Za neke ne znam ni šta je kada vidim sliku. A pacijenti na dijalizi bi morali dobijati hranu koja je niskoproteinska. Ima piramida. Trebaju više povrća, meso je obavezno, a dobijaju hljeb i tjesteninu. Pitu sigurno ne bi trebali dobijati – kazao nam je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Dodao je da ima dijaliznih centara čiji se pacijenti ne žale na obrok, ali da je u većini njih situacija loša i da se ne radi o kvanitetu nego kvalitetu obroka.

- Evo jutros smo iz Tuzle dobili poruku. Ljudi su nezadovoljni. Traže novac, te četiri marke, pa da oni sami sebi kupe obrok, što je i izvodivo. Zašto ne bi dobili novac – kazao je Žuljević.

VEZANI TEKST - U FBiH od početka godine urađena samo jedna transplantacija; Žuljević: Nisu isključeni protesti početkom oktobra

Zbog obroka kakve dobijaju u nekim centrima su pacijenti odbijali hranu.

- Ubi parizer mjesec dana – jedan je od komentara članova Udruženja na njihovoj Facebook stranici.

Građani tvrde da u nekim dijaliznim centrima dobijaju zagorene ili nepečene pite, batake s kojim se bore jednom rukom jer su drugom priključeni, rižu bez ijednog začina u sebi... Neki dijele fotografiju obroka koji se sastoji od sendviča sa salamom i sirom, čašicom jogurta i kupusom, s tim da je u posljednje vrijeme kupus, kako tvrde, ukinut.

Ovo udruženje je prije mjesec dana od svih dijaliznih centara u FBiH zatražilo da odgovore kakav im je jelovnik. Tražili su kvalitetnije obroke. Odgovore je dostavilo tek pet od 18 dijaliznih centara što, dodao je Žuljević, govori i o odnosu prema udruženju.

Centri koji su odgovorili složili su se da je jelovnike potrebno revidirati i obećali da će nastojati popraviti kvalitet obroka.

Žuljević je istakao da je zadnjih 25 godina cijena obroka četiri KM, ali da bi ovaj iznos mogao biti povećan na, prema nekim informacijama, šest KM.

- Fond solidarnosti traži garancije da će pacijenti imati kvalitetan obrok, što je razumljivo. Mi ćemo nastaviti insistirati da se poveća iznos i pritiskati da obrok bude kvalitetniji – dodao je.

U FBiH ima oko 2.000 dijaliznih pacijenata. Život na dijalizi znači svaki drugi dan sate provoditi prikopčan na aparat, a sama dijaliza je iscrpljujuća. Ovi pacijenti stoga trebaju kvalitetan obrok. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.