open-navfaktor-logo
search
Podnijeli zahtjev
Ovo su razlozi zbog kojih "četvorka" smjenjuje Vladu KS
U obrazloženju za traženje ostavke aktuelne Vlade Kantona Sarajevo navedeno je kako je Vlada koju predvodi premijer Mario Nenadić izgubila povjerenje skupštinske većine te da zbog toga ne predstavlja izraz demokratske volje građana Kantona Sarajevo.
09.10.2020. u 17:39
get url
text

- Nažalost, već mjesecima u KS svjedočimo potpuno suprotnom stanju institucija i složenom opštem ambijentu u kojem su iste neefikasne i sa vrlo upitnim moralnim kredibilitetom kada je u pitanju upravljanje istim. Proklamirani politički ciljevi vlasti se ne ostvaruju, te je jasno kako su aktuelni akteri političke strukture nedjelotvorni u rješavanju ključnih životnih problema u društvu.Već na samom početku formiranja, ova Vlada je, odsutajanjem čak četiri najavljena ministra od preuzimanja funkcija, pokazala da je vještački krojena i sama je najavila svoj kratki vijek i brzi krah – navodi se u obrazloženju.

VEZANI TEKST - Nova većina predala potpise za smjenu Vlade KS

"Četvorka" ističe da je aktuelna Vlada KS demonstrirala izostanak liderstva u najtežim trenucima za građane KS.

Osvrnula se "četvorka" i na ostavke ministara te na činjenicu da trenutno ministarstvo zdravstva vodi ministar privrede Draško Jeličić.

- Nažalost već danas, svjedočimo zatvaranju renomiranih sarajevskih hotela i otpuštanja na ulicu vrhunskih ugostiteljskih radnika i menadžera.Bahato ponašanje i gaženje svih demokratskih principa Vlada pravnika Nenadića demonstrirala je i nepoštivanjem zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo, najvišeg zakonodavnog tijela KS. Dio zaključaka odnosio se na bolju preraspodjelu sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja, kada je naloženo da dio sredstava za lijekove s esencijalne liste bude preraspodijeljen za unaprjeđenje funkcionisanja domova zdravlja, s ciljem adekvatnijeg prijema i zbrinjavanja pacijenata u izuzetno teškim zdravstvenim okolnostima – naveli su između ostalog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.