Ovo je pet pravila za usklađeno roditeljstvo i skladnu porodicu

objavljeno: 22.01.2018. u 10:49

Roditeljstvo je zasnovano na timskom radu i to onom u kojem svako ima svoju ulogu pa jedno drugoga nadopunjuje. Odgajati porodicu i voditi brigu oko domaćinstva zahtjevan je posao, pa ne čudi što one porodice u kojima samo jedan roditelj radi većinu toga, puca po šavovima. Uspješna porodica zasnovana je na ravnopravnoj podjeli!

Šta to znači? Da svaki roditelj ima svoju ulogu ili da oba roditelja imaju jednake uloge? Zaključili ste sigurno da ovaj drugi model zvuči puno bolje, ali kako to zapravo postići?

Roditelji, koji su ravnopravni partneri, imaju pet tajni po kojima se ravnaju, a nijedna od njih ne uključuje podjelu na mamu/tatu ili ženske/muške poslove.

Njihova je tajna u sljedećem:

1. Odgovornost se izmjenjuje

Ako je mama probdjela noć uz bolesno dijete, logično je da tata preuzima svoju "smjenu" ujutro. Ako pak tata odvede djecu na rođendan, zna se da je mama ta koja će djecu dočekati i dati im večeru.

Bez puno planiranja i dogovora, podrazumijeva se da dok jedno radi - drugo odmara. Jedno drugom daju dovoljno prostora za njihove potrebe.

2. Zajednički planer

Sve što se tiče djece i kuće trebalo bi imati i zajednički planer - ne može mama uvijek pamtiti termine kod zubara, a tata raspored treninga! Planovi se pišu zajedno, a potom po rasporedu i odrađuju.

3. Djeca se ne zamaraju maminim i tatinim poslovima

Pranje posuđa, kuhanje, kupanje djece, zadaće - sve su to poslovi koje ne obavlja mama ili tata nego onaj ko se toga prvi dohvati. Vrlo jednostavno - ako je tata s djecom, mama će odraditi neke druge potrebne poslove. I obrnuto. Uradi se ono što se u tom trenutku mora napraviti.

4. Djeca znaju ako neke poslove samo jedan roditelj najbolje radi

Tješenje djeteta tokom noći, hranjenje bebe ili popravak bicikla - e to su oni poslovi u kojima je jedan ili drugi roditelj nešto potrebniji. Zato se za neke poslove unaprijed zna ko će ih odraditi.

5. Važni razgovori ostavljaju se za odrasle trenutke

Rasprave zbog sitnih trzavica ili veliki roditeljski planovi zahtijevaju mirnu atmosferu, pa se takvi trenuci ostavljaju za vrijeme kada će se djeca baviti svojim, a odrasli svojim poslovima.