Srednjevjekovna tradicija

Ovce i koze preplavile ulice u centru Madrida

Objavljeno: 21.10.2018. u 16:24

Trashumancia je tradicionalno premještanje stoke s ljetnih na zimske pašnjake koje datira još iz Srednjeg vijeka, a tradicija je prerasla i u festival osmišljen kao podrška stočarstvu

FOTO: AA

Blizu 1.500 ovaca i koza blokirale su ulice u centru Madrida, u događaju koji datira još iz Srednjeg vijeka, javlja Anadolu Agency (AA).

Trashumancia je tradicionalno premještanje stoke s ljetnih na zimske pašnjake koje datira još iz Srednjeg vijeka, a od 1994. godine u Madridu je ta tradicija obnovljena kao festival kojim se podstiče ovčarstvo.

Tim povodom, danas su desetine čobana odjevenih u tradicionalne nošnje prošle sa stadima kroz centar Madrida u kojem je saobraćaj bio blokiran.

Foto: Anadolija

Po uzoru na srednjovjekovnu tradiciju, stočari su predstavnicima gradskih vlasti na Trgu Cibeles starim španskim novčanicama simbolično plaćali za prolazak stoke. 

Červerosatnu manifestaciju podržalo je i špansko Ministarstvo poljoprivrede i stočarstva.

 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije