open-navfaktor-logo
search
Za 1 KM godišnje
OV Centar odlučilo: FK Sarajevo dobija Koševo na 30 godina, ali pita se i Nguyen Nam
Općinsko vijeće Općine Centar danas je na 54. redovnoj sjednici usvojilo prijedlog načelnika Nedžada Ajnadžić da u narednih 30 godina Olimpijskim stadionom "Asim Ferhatović Hase" upravlja Fudbalski klub Sarajevo.
29.07.2020. u 14:08
get url
text

Općinsko vijeće Centar prihvatilo je prijedlog općinskog načelnika, koji se u dobroj mjeri poklapa s prijedlogom aktuelnih prvaka Bosne i Hercegovine od 23. juna ove godine, prema kojem će tim iz Titove 38b u naredne tri decenije najveći bh. stadion koristiti uz godišnju naknadu od jednu KM.

Na osnovu ugovora o zakupnini Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase", FK Sarajevo će imati mogućnost da ovaj ugovor produži na dodatnih 15 godina, a klub će preuzeti obavezu plaćanje PDV-a, što uključuje i nesmetano upravljanje i ekonomsku eksploataciju svih poslovnih prostorija, odnosno sadržaja koji su sastavni dio stadiona unutar objekta.

Obaveza FK Sarajevo je da u periodu od deset godina svoja sredstva investira u modernizaciju stadiona i osposobi ga za kategoriju četiri prema UEFA-inom pravilnikom o infrastrukturi i kategorizaciji stadiona.

Tačka 13. dnevnog reda današnje 54. redovne OV Centar, naslovljen "Informacije o poduzetim aktivnostima o modernizaciji Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović", dobila je jednoglasnu podršku.

U svom obraćnju načelnik Ajnadžić je rekao kako je sada na potezu FK Sarajevo, te da je neophodan stav i izjašnjenje većinskog vlasnika upravljačkih struktura Bordo kluba Nguyena Nama, te da Sarajevo treba potpisati sporazum koji će opet doći na Općinsko vijeće na usvajanje.

Ajnadžić je istakao da je u proteklom periodu bilo dosta nesuglasica na relaciji Općina - FK Sarajevo, ali i da je Općina Centar u prošlosti uložila 3,4 miliona KM, te da ovaj njegov prijedlog ne znači da će općina odustati od finansiranja projekata na Koševu koji se odnose na rekonstrukciju terena, ugradnju grijača i VIP panoramske lože.

- Tender za ovaj posao bit će raspisan 5. augusta, a ja se iskreno nadam da će već 1. septembra Sarajevo preuzeti Koševo na upravljanje - kazao je Ajnadžić u svom obraćanju Općinskom vijeću.

Posjećanja radi, predstavnici FK Sarajevo su 23. juna odbili prisustvovati press konferenciji koja je upriličena u prostorijama stadiona Koševo kako bi potpisili Memorandum o sporazumijevanju s općinskim načelnikom Nedžadom Ajnadžićem. Tada su se iz Bordo kluba oglasili prije samog početka press konferencije sa svojim prijedlogom Memoranduma o sporazumijevanju, koji je danas dobio podršku OV Centar. Zanimljivo da predstavnika Bordo kluba ni danas nije bilo u prostorijama Općine Centar, iako su pozive, prema riječima načelnika Ajnadžića, dobili predstavnici rukovodstva, klupske legende i navijači.

Ajnadžić je na kraju istakao da je 10. septembar krajnji rok za potpis ugovora na njegov prijedlog koji je usvojen danas.

.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.