open-navfaktor-logo
search
IGK
Otvoreno pismo Kajganiću: Nedopustiv indolentan odnos Tužitaštva BiH prema prijavama za negiranje genocida
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo Milanku Kajganiću, vršiocu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jer deseci krivičnih prijava za negiranje genocida u Srebrenici stoje u Tužilaštvu BiH.
27.06.2022. u 09:04
get url
text
get url
text

Iz IGK su podsjetili da su samo oni uputili više krivičnih prijava, mahom još prošle godine, a još ne znaju šta se s njima dešava. 

- Jedna od najvažnijih misija Instituta za istraživanje genocida Kanada je institucionalna borba protiv negiranja genocida u Srebrenici upotrebom sudskih, naučnih i historijskih činjenica o tom najvećem zločinu poslije Holokausta u Evropi. U tom smislu IGK je inicirao između ostalog i peticiju putem Kanadskog parlamenta kojom traži od Vlade Kanade da krivično sankcioniše negatore genocida u Srebrenici, a koji žive u Kanadi.

IGK je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio više krivičnih prijava za negiranje genocida u Srebrenici, ali i za negiranje države Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - IGK pisao supervizoru za Brčko distrikt: Zabranite izložbu o negatoru genocida Peteru Handkeu

IGK je 31.8.2021. podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za njegovo kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici.

IGK je 15.10.2021. podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bosanskohercegovačkog ntiteta Republika Srpska zbog kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka Bosne i Hercegovine, te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

IGK je 10.11.2021. podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Marka Ivasa, novinara novinske agencije Tanjug, zbog negiranja genocida u Srebrenici tokom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšića.

IGK je 13.12.2021. zajedno sa udruženjem "Žene žrtve rata" podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Krivična prijava je podnešena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republika Srpska koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine.

IGK je 05.5.2022. podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv izvjestioca Radio-televizije entiteta Republika Srpska Danijela Simića zbog negiranja genocida u Srebrenici - navedeno je u otvorenom pismu kojeg potpisuje Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Istaknuto je da godinu od stupanja na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno, odluke visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (tzv. Inzkov zakon), nema niti jedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda(ICC) ili Suda u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - S govornice NSRS-a ponovo negiranje genocida u Srebrenici

- IGK je upoznat da više od 40 podnesenih prijava od organizacija i pojedinaca stoji u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Kao podnosilac prijava IGK nema nikakvu informaciju šta se dešava sa našim prijavama. IGK smatra nedopustivim indolentan odnos Tužilaštva Bosne i Hercegovine prema krivičnim prijavama za negiranje genocida u Srebrenici i negiranje države Bosne i Hercegovine. Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da navedene prijave hitno i prioritetno obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice.

Za IGK procesuiranje negatora genocida predstavlja isti prioritet kao i krivični progon zločinaca. Stoga, pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno pristupi primjeni "Inzkovog zakona" - naglašeno je u pismu.

Ukazano je da je IGK o svakoj podnesenoj krivičnoj prijavi upoznao premijera Kanade Justina Trudeaua, organizacije i zajednice koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobda, te druge pojedince, organizacije, institute i zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.