Prijevremeni izbori za načelnika u ove dvije općine održavaju se na osnocu odluke Centralne izborne komisije. 

U Travniku, gdje se izbori održavaju zbog  iznenadne smrti Mirsada Pece (SDA), koji je za načelnika izabran na Lokalnim izborima u novembru prošle godine, 47.782 registrovana birača biraju između kandidata koalicije "Naša travnička priča" (SDP, NiP i Naša stranka) Harisa Kaniže i kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Kenana Dautovića. Oni će se izjašnjavati na 77 redovnih biračkih mjesta, a formirana su i tri mobilna tima i jedan poseban Covid-19 mobilni tim.

U Ustikolini otvorena su tri redovna biračka mjesta, a formirana su dva mobilna tima i jedan poseban Covid-19 mobilni tim, gdje će glasati 1.605 birača.

U utrci su četiri kandidata: Mesud Borović, kandidat SD, Mensad Arnaut iz koalicije NBL – A-SDA "Zajedno za Ustikolinu", te dva nezavisnba kandidata Mensura Karahodža i Mujo Sofradžija. Sofradžiju je podržala stranka Narod i pravda.

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku je određeno 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban Covid-19 mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Foči (FBiH) određena tri redovna biračka mjesta, formirana su dva mobilna tima i jedan poseban Covid-19 mobilni tim.