open-navfaktor-logo
search
Uhljebljavanje
Otkriveno kako je Hadžiahmetović "pomagao" ViK-u: Kandidati NiP-a zaposleni, pripale im visoke plaće
Koncem jula ove godine sa pozicije direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo smijenjena je Aida Pendek.
20.10.2021. u 21:59
get url
text

Bivša direktorica Pendek je tvrdila da je na nju vršen pritisak da zapošljava osobe bliske Narodu i pravdi (NiP), te da je njena smjena posljedica odbijanja tih naloga.

- Ja sam zaprimila mail za imenovanje izvršnih direktora, što je neuobičajeno da neko vrši pritisak na vas u tri sata ujutro, koga ćete taj dan imenovati za izvršne direktore – posvjedočila je Pendek u julu ove godine.

S druge strane, NiP-ov ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović je tvrdio da nije vršio pritisak na Pendek već da joj je u tri sata ujutro poslao listu osoba koje bi trebala imenovati taj dan samo da bi joj – pomogao.

{$galerijaFotografija}

Da li je NiP-ov ministar zaista imao neobičan poriv da nametanjem kadrovskih rješenja "pomogne" direktorici ViK-a i da li je postojao pritisak da se imenuju stranački podobne osobe, postalo je jasno nešto više od dva mjeseca kasnije. U međuvremenu je NiP za novog direktora ViK-a postavio Rusmira Salića, čija je ključna referenca, s obzirom na upitnost formalnih uvjeta koje je trebao zadovoljiti, bila finansijska pomoć NiP-u u iznosu od 2.000 KM uoči prošlih Lokalnih izbora.

VEZANI TEKST - Imenovanje Salića u sarajevskom ViK-u: Nakon diplome i bodova u Kiseljaku, ekspresno dobio i fotelju

Za razliku od Pendek, koja nije prihvatila Hadžiahmetovićevu "pomoć", sa tim problem nije imao njen nasljednik Salić. Tako je početkom oktobra ove godine na poziciju izvršnog direktora za ekonomske i pravne poslove KJKP ViK imenovan Amar Nović. Nović je na prošlim Lokalnim izborima bio kandidat NiP-a za Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, ali nije uspio osvojiti mandat jer mu je povjerenje ukazalo tek 947 birača. Osnovna plaća koju će ovaj NiP-ov neuspješni kandidat primati u ViK-u iznosi 2.740,10 KM.

Prvog oktobra je na poziciju izvršnog direktora za kanalizacioni sistem ponovo imenovan Adnan Šerak. Nije teško pretpostaviti kojoj stranci Šerak pripada. I on je bio kandidat NiP-a na Općim izborima 2018. za Skupštinu KS, ali je osvojio samo 535 glasova. Međutim, članstvo u NiP-u mu je donijelo radno mjesto sa pripadajućom osnovnom plaćom u iznosu od 2.641 KM.

Zanimljivo je da je upravo NiP stranka koja svoju političku platformu gradi na retorici kojom se protivi praksi stranačkog zapošljavanja. Međutim, u praksi se ispostavlja da rade upravo ono za što optužuju svoju političku konkurenciju.

Kako je Hadžiahmetović "pomagao" ViK-u - 20. 10. 2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.