open-navfaktor-logo
search
Lijepa priča iz Bijeljine
Osvježenje u bh. futsalu: KMF Radnik za dvije godine preskočio dva ranga, ove sezone hit u Premijer ligi
Futsaleri Radnika su u posljednjoj utakmici jesenjeg dijela sezone u Premijer futsal ligi Bosne i Hercegovine savladali Hercegovinu u Širokom Brijegu 6:3.
16.12.2022. u 13:50
get url
text

Time je spuštena zavjesa na prvi dio prvenstva koje će biti nastavljeno 21. januara 2023. godine.

Izabranici Perice Trifkovića su se ovom pobjedom bodovno izjednačili sa prvoplasiranim FC Mostar SG Staklorad (zbog bolje gol-razlike Mostarci će u drugi dio sezone ući kao jesenji prvaci) te najavili uzbudljiv nastavak prvenstva.

Novajlije u prvenstvu igraju sjajno, a u dosadašnjem dijelu sezone imaju samo jedan poraz (Mostar SG) i jedan remi u Tuzli protiv Salinesa na početku prvenstva.

VEZANI TEKST - Završen jesenji dio Premijer lige u futsalu, dva tima na vrhu tabele

Povodom sjajnih nastupa Bijeljinaca u Premijer ligi kontaktirali smo predsjednika KMF Radnik Danijela Perića. U razgovoru za Faktor Perić je istakao da je ova lijepa futsal priča u Bijeljini počela prije nešto više od dvije godine te da je klub za dvije godine preskočio dva ranga futsala u Bosni i Hercegovini.

- Priča je krenula početkom maja 2020. godine. Grupa zaljubljenika i entuzijazista došla je na ideju da pokrene Klub malog fudbala Radnik. KMF nije bio ugašen već je napravljena pauza od nekoliko godina. Samo smo obnovili postojanje, promijenili grb i krenuli da se takmičimo u Drugoj ligi Republike Srpske. Tu smo završili kao prvoplasirani, nakon čega smo ušli u Prvu ligu RS-a u kojoj smo također bili prvoplasirani i evo sada treću godinu od obnove kluba dijelimo prvo mjesto u Futsal Premijer ligi sa Mostarom SG.

Utakmice igramo u dvorani Gimnazije. Grad Bijeljina nema sportsku dvoranu za te sportove. Ovo je školska dvorana, jedina kojom Grad Bijeljina raspolaže pa nam je problem jer imamo devet klubova koji koriste tu dvoranu - kazao je Perić.

Danijel Perić

Tim sa Semberije sačinjen je od nekih dobro poznatih futsal lica Bosne i Hercegovine, najboljeg strijelca Lige prvaka u protekloj sezoni Mirka Marinkovića, baš kao i najboljeg asistenta istog takmičenja Cvijetina Pavića. Davor Arnautović se vratio u Bijeljinu pred početak sezone kao stalni futsal reprezentativac Bosne i Hercegovine, jedno od zaštitnih imena ove lige i čovjek koji je predvodnik ove sjajne ekipe.

Ljubiteljima futsala u našoj zemlji dobro su poznata i imena Vladimira Džombića, Dejana Pavlovića ili golmana-igrača u liku Danijela Ružičića. Pored njih tu je još nekoliko mladih igrača koji se sjajno uklapaju u veliko osvježenje Premijer lige ove sezone.

- Svi igrači su se prije bavili profesionalnim fudbalom osim Dejana Pavlovića koji je uspješno igrao za reprezentciju BiH, Mostar, Policajac... Sada imamo futsal reprezentativca BiH Davora Arnautovića koji je iz Bijeljine. Tu su i Mirko Marinković koji je prošle sezone bio najbolji strijelac Lige prvaka te Pavić koji je bio najbolji asistent Lige prvaka u protekloj sezoni. U rosteru su većinom domaći igraći, što je nama velika prednost. Bijeljina je uvijek bila prepoznatljiva što se tiče futsala - rekao je predsjednik Radnika.

Simpatični klub iz Bijeljine na svakoj domaćoj utakmici ima veliku podršku navijača.

- Uz MNK Sloga Gornji Vakuf mi smo sigurno najgledanija ekipa. Protiv Mostar SG je bilo 800 navijača, protiv Sarajeva je bilo više od 600 ljudi. Ni na jednoj domaćoj utakmici ne bude manje od 500 navijača - dodao je Perić.

Futsaleri Radnika na svakom meču imaju veliku podršku sa tribina

Semberci posljednji meč u ovoj polusezoni igraju večeras od 18 sati u okviru osmine finala Kupa BiH na domaćem terenu protiv Doboja. Perić ističe da će nakon toga biti organizovan zvanični sastanak sa igračima te da je u planu dovođenje pojačanja iz Premijer lige.

- Pokušavamo da iz Premijer lige dovedemo jednog ili dva pojačanja, sve zavisi kako trener i sportski sektor procijene. Sigurno da nas ova pozicija vuče da se moramo pojačati. U narednom periodu će mogo biti teže. Druga polusezona je uvijek zahtjevnija. Imamo gostovanja u Mostaru i Sarajevu tako da to traži igrače koji su iskusniji jer ovo je Premijer liga.

Mogu slobodno reći da su Stefan Rakić i Mihajlo Trifković kao mlađi igrači došli do izražaja i da Bijeljina ne treba da brine za budućnost jer nadolazeći igrači su pokazali da mogu da se nose sa pritiskom u Premijer ligi - kazao je Perić.

Klub iz Bijeljine je i prije početka sezone imao velike amicije za ovu takmičarsku godinu.

- Naš zacrtani cilj prije početka prvenstva bio je visok iako je to možda za ljude izgledalo nerealno. Ovo je turnirska ekipa koja je na području BiH osvajala mnoge turnire. Ukombinovali smo tu domaću ekipu sa par pojačanja i zacrtali ciljeve da osvojimo Kup RS-a, da u Kupu BiH odemo što dalje te da u Premijer ligi igramo finale.

Mnogi nisu vjerovali u tu priču, ali sad kako vrijeme odmiče, pokazali smo da smo dobro selektirali Premijer ligu i igrače. Sigurno da se potajno nadamo tituli, ali ulogu blagog favorita prepuštamo Mostaru i Sarajevu koje je jako kvalitetna ekipa, tako da ćemo se uz ove dvije ekipe boriti za naslov - kazao je za kraj razgovora Perić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.