open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo Distrikta
Osumnjičenima za izborne prevare u Brčkom još dva mjeseca pritvora
Nakon što je po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH zbog sumnji na izborne neregularnosti produžio pritvor Stojanu Bavarčiću, nadležni sud u Brčkom istovjetno je postupio i u slučaju osumnjičenih Peje Mendeša, Jasmina Ravkića i Mate Gluhakovića.
09.11.2020. u 15:14
get url
text

Zbog sumnje da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana Distrikta prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH, te opasnosti da bi u krivičnom postupku mogli utjecati na svjedoke, njima je pritvor produžen za dva mjeseca.

VEZANI TEKST - Zastupnik pritvoren zbog sumnje da je građane bez njihovog znanja prijavio za glasanje van BiH

Sumnja se da je Mendeš preko osuđenog Ravkića, uz obećanje da će mu svojim utjecajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi, od više osoba pribavio lične dokumente, a zatim ih bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH. On je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnio prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se te osobe evidentiraju za glasanje iz inostranstva - navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Gluhaković se sumnjiči da je u dogovoru sa Mendešom, kao aktivnim političkim subjektom, pribavio lične dokumente najmanje trideset mještana naseljenih mjesta Rašljani i Bijela, a zatim ih zajedno sa njim, bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH.

- S obzirom na izrazito veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, koji samo u distriktu Brčko iznosi 5.180, intenzivan fokus rada Tužilaštva Distrikta posljednjih mjesec usmjeren je na otkrivanje i procesuiranje izbornih nepravilnosti na ovom području. U samo petnaest dana otvoreno je sedam predmeta protiv osam osumnjičenih osoba među kojima su i aktivni zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji su se ponovo kandidirali na te funkcije - neli su iz brčanskog tužilaštva.

Zbog opasnosti da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, svima im je određen jednomjesečni pritvor.

Budući da i dalje postoje okolnosti usljed kojih su osumnjičeni pritvoreni, Tužilaštvo u svakom od otvorenih slučajeva zahtijeva od suda da im trajanje ove mjere produži za još dva mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.