Osumnjičen za uzimanje mita: Policajac iz Bihaća ostaje u pritvoru

objavljeno: 17.03.2017. u 15:39

Općinski sud u Bihaću odredio je danas jednomjesečni pritvor 45-godišnjem policajcu MUP-a Unsko-sanskog kantona Tomislavu Šantiću, koji je jučer uhapšen u akciji kodnog naziva "Budućnost" u Bihaću.

Ova informacija za Faktor potvrđena je u Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću. 

- Ostalo troje uhapšenih su nakon ispitivanja pušteni na slobodu - kazala je Jasmina Husić, glasnogovornica bihaćkog Kantonalnog tužilaštva. 

Osim Šantića, jučer su uhapšeni uposlenici podružnice Triglav Osiguranja u Bihaću Miroslav Tomić (45) i Edina Žerić (31), te Irman Selimović (34). 

VEZANI TEKST - Detalji akcije "Budućnost": Policajac mijenjao datume, pa kazne "nestajale" iz sistema

Tomić, Žerić i Selimović sumnjiče se za davanje mita, dok je Šantić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Šantić je, radeći kao policajac, na terenu izdavao naloge za počinjene saobraćajne prekršaje, te namjerno mijenjao unos datuma dospijeća kazne. 

Zbog pogrešnog datuma na nalogu, saobraćajna kazna bi zbog prestanka pravosnažnosti nestajala iz sistema. Kazne se, inače, po automatizmu iz sistema brišu nakon dvije godine.

Povodom hapšenja Tomića i Žerić danas se oglasila firma Triglav Osiguranje, u kojoj su dvojica osumnjičenih uposleni. Iz Triglava navode da se krivična djela za koja se sumnjiče ne mogu dovesti u vezu sa Društvom, niti osnovnom djelatnošću Društva.

- Budući da Triglav Osiguranje važi za Društvo koje poštuje i primjenjuje osnovne vrijednosti i načela dobrog poslovanja, što obavezno podrazumijeva i nultu stopu tolerancije na nezakoniti rad, to ujedno znači da podržava svaku aktivnost nadležnih organa koja se provodi sa ciljem onemogućavanja nezakonitih radnji bilo kojih osoba, koja krše ove principe - naveli su iz Triglava.