open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
"Osmorka" nema dovoljno ruku: Ko i kako sada može izabrati predsjednika i potpredsjednike FBiH?
U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine popunjeni su zasad klubovi delegata iz reda bošnjačkog naroda i delegata iz reda hrvatskog naroda, ali je situacija jasna i kada je u pitanju većina u Klubu delegata iz reda srpskog naroda.
15.12.2022. u 20:42
get url
text

Time je jasno i ko ima većinu da predloži kandidate za predsjednika i potpredsjednike FBiH.

U Klubu Hrvata većinu ima HDZ BiH, koji sam ima 14 delegata. Sa još četiri delegata iz stranaka "Osmorke" imaju 18 delegata.

VEZANI TEKST - Nakon poziva "Osmorke" da ih podrže: U narednim danima DF će donijeti odgovarajuću odluku

U Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda većinu od 13 delegata ima SDA sa jednim delegatom DF-a i jednim nezavisnim iz Tuzlanskog kantona. Pri tome je zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Hamdija Abdić Tigar objavio da će SDA dobiti i černaestu ruku, ali nije precizirao o kome se radi i iz koje stranke "Osmorke".

"Osmorka" u Klubu Bošnjaka ima deset delegata, što ih je ostavilo bez mogućnosti da predlože potpredsjednika FBiH.

U Klubu delegata iz reda srpskog naroda zasad imaju 22 od 23 potrebna delegata. Ali "Osmorka" tu već ima osam delegata, a sa tri HDZ-ova i dva SNSD-ova imaju većinu od 13 delegata. Tu je i Branka Cvijetić iz stranke Novi početak koja je u vlasti u Bosansko-podrinjskom kantonu pa bi ona ovdje mogla biti 14. ruka "Osmorke".

Ko predlaže

Kandidate za predsjednika i potpredsjednike FBiH predlaže grupa koja ima barem 11 delegata u svakom od klubova konstitutivnih naroda. Dakle, kandidate će predložiti HDZ iz reda hrvatskog naroda, SDA iz reda bošnjačkog naroda i "Osmorka" i partneri iz reda srpskog naroda.

Kandidati se stavljaju na jednu listu o kojoj se glasa.

U javnosti su se pojavile nedoumice i različita tumačenja o takozvanom drugom krugu koji se navodi u izmjenama Ustava FBiH koje je u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

VEZANI TEKST - Dodik i Čović: U četvrtak finalno sa "Osmorkom", za RS je važno da ne blokiraju energetske projekte

Tako se može čuti da, ako se ne izabere predložena lista kandidata u određenom roku, onda mogućnost da predloži novu stječe sedam delegata u jednom klubu naroda. Zapravo se "borba" vodi zbog toga što SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, što ne odgovara HDZ-u i "Osmorki", koja ima deset umjesto potrebnih 11 delegata u Klubu Bošnjaka.

Famozni drugi krug

Međutim, izmjene Ustava FBiH koje je nametnuo Schmidt ne govore o tome da drugi krug ide ako se ne izaberu ili ne odobre kandidati s jedne liste već samo ako se ne predlože. A sasvim je izvjesno da će biti predloženi u propisanom roku od 30 dana od potvrđivanja rezultata izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Takva je trenutna situacija osim ako Schmidt ne nametne još jedne izmjene Ustava ili neko tumačenje.

Izmjene Ustava FBiH koje je nametnuo Schmidt spominju i treći krug, te šta u situaciji ako postoje dvije liste ili više od dvije liste. Ipak, "Osmorka" u Klubu Bošnjaka trenutno ne može dati drugu listu.

Propisano je da listu kandidata odobrava Zastupnički dom Parlamenta FBiH većinom glasova zastupnika koji su prisutni i glasaju i ta lista se dostavlja Domu naroda na odobravanje. Dom naroda odlučuje većinom glasova delegata koji su prisutni i koji glasaju u roku od 30 dana od dana prijema liste koju je odobrio Zastupnički dom.

Propisano je i da se postupak ponavlja ako lista kandidata ne bude odobrena.

Iz ovoga se može vidjeti da onaj ko ima 11 delegata u svakom klubu konstitutivnih naroda predlaže kandidate za predsjednika i potpredsjednike, svi kandidati su na istoj listi, a biraju se većinom glasova prvo u Zastupničkom pa u Domu naroda, što znači da bira onaj ko ima većinu.

Izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH je bitan jer bez toga se ne može krenuti u proceduru imenovanja nove Vlade FBiH.

Izmjene Ustava FBiH

Izmjene Ustava FBiH

Izmjene Ustava FBiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.