open-navfaktor-logo
search
Iznalazi rješenje za BiH
Osmanović: Schmidt je često u Srbiji jer zna da Dodik ide po pamet u Beograd
U svojoj novoj, ovosedmičnoj posjeti Beogradu visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Nijemac Christian Schmidt susreo sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem.
06.10.2021. u 15:46
get url
text

VEZANI TEKST - Dačić sa Schmidtom: Srbija i BiH mogu brže razvijati ekonomske veze i odnose

Na zvaničnoj stranici Ureda visokog predstavnika (OHR) sastanci sa Dačićem i Selekovićem stali su u svega dvije rečenice. Ni riječi šta su bile teme razgovora, a koje bi se po logici stvari morale ticati političke situacije u BiH.

Tek je Schmidt u intervjuu za beogradski list "Politika", upitan kako vidi svoju poziciju s obzirom na to da ga vlasti u bh. entitetu Republika Srpska ne priznaju kao visokog predstavnika, odgovorio: 

- Upravo sam imao razgovore u Beogradu i vidio sam da ovdje postoji spremnost za rad i saradnju s međunarodnom zajednicom. Mene je međunarodna zajednica imenovala i djelovat ću u okviru svojih nadležnosti.

VEZANI TEKST - Biserko: Izjave Vulina i Dačića o "srpskom svetu" nisu slučajne, Srbija nije odustala od podjele BiH

Ide li Schmidt u Srbiju zbog nastojanja da popravi politički ambijent u BiH i otkloni blokade političkih predstavnika Srba u bh. institucijama ili je istovremeno dio jakih veza Berlina i Beograda i to čini po političkoj agendi odlazeće njemačke kancelarke Angele Merkel?

Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcija (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, vjeruje da je u pitanju prvi razlog.

- Cijenim da Schmidt traži rješenje za izlazak BiH iz novonastale krize. Očito je shvatio da Milorad Dodik ide po pamet u Beograd pa je odlučio da kod njegovih političkih autoriteta u Srbiji izdejstvuje pokretanje stvari s mrtve tačke u BiH.



Schmidt je na čelo OHR-a došao u nezgodno vrijeme, pred njim je zadatak da, medicinskim rječnikom, smiri upalu i zaliječi je - smatra Osmanović. 

VEZANI TEKST - Schmidt: "Otvoreni Balkan" bi trebao donijeti smanjenje birokratskih procedura   

S druge strane, naš sagovornik ističe kako je Schmidt trebao biti na nedavno održanoj sjednici Zastupničkog doma.

- Trebao se obratiti parlamentarcima i tako poslati jasne i jake poruke kada je u pitanju sadašnjost, ali i budućnost BiH. Poručiti da su blokade neprihvatljive. Mislim da se to moglo izvesti uz saradanju s Kolegijem Doma.

Time bi otvorio novu dimenziju odnosa u parlamentu - naglašava Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.