open-navfaktor-logo
search
Vlada BPK Goražde
Osigurano 5.000 KM za Memorijalni centar Srebrenica
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj redovnoj sjednici, na prijedlog kantonalnog Ministarstva zdravstva, usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na postupak, kriterije i način dodjele finansijskih sredstava koja su planirana za saniranje posljedica pandemije (COVID-19) u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.
12.06.2020. u 16:07
get url
text

Raspodjela sredstava za ovu namjenu vršit će putem javnog poziva, na osnovu zahtjeva i projekata koje dostave javne zdravstvene ustanove s područja našeg kantona.

Među kriterijima su i nabavka neophodne medicinske opreme i dezinfekcionih sredstava za eventualni drugi val pandemije koronovirusa, te jačanje zdravstvenog sektora kroz uvođenje novih medicinskih disciplina, čiji se nedostatak u periodu pandemije koronavirusa pokazao kao slaba tačka, odnosno čijim nedostatkom je dodatno bilo ugroženo zdravstveno stanje pacijenata u pogledu izgradnje/adaptacije postojećih objekata.

Kako je istaknuto, konačnu odluku o raspodjeli sredstava u iznosu od 200.000 KM donosi Vlada.

Na osnovu Memoranduma o razumijevanju potpisanog kraja prošle godine, Vlada je odobrila isplatu novčanih sredstava u visini od 5.000 KM Memorijalnom centru Srebrenica –Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

Također, Vlada donosi i Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći penzionerima i licima bez primanja starijim od 65 godina koji su se u vrijeme trajanja stanja nesreće našli u stanju socijalne potrebe. Javni poziv za dodjelu ove jednokratne pomoći raspisat će resorno ministarstvo, a za ovu namjenu u budžetu Vlade na ekonomskom kodu-Tekući transferi pojedincima (COVID-19), osigurano je 200.000 KM.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, Vlada je odobrila sredstva na ime učešća u organizaciji planinarskog pohoda "Grebak-put života“ Goražde 2020. godine, kao i za sufinansiranje obilježavanja 77. godišnjice Bitke na Sutjesci.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.