open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Optužnica protiv oca i sina Seferović: Kupili maloljetnicu, natjerali je da prosi
Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv Jasmina Seferovića (21) i njegovog oca Ljube (35) iz Sarajeva, te Almase S. (38) iz Mostara zbog trgovine maloljetnicom L. S. koja je prošle godine zatečena u prosjačenju u Banjoj Luci.
11.01.2021. u 17:26
get url
text

Optužnica Jasmina  tereti za krivično djelo trgovine djecom, a sve troje su optuženi za krivično djelo vanbračne zajednice sa djetetom. Almasa S., majka maloljetnice, tereti se za prodaju kćerke, a Ljubo za pomaganje u krivičnom djelu.

Prema navodima optužnice, Jasmin je 2018. godine preko Facebooka kontaktirao s tada 15-godišnjom L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banju Luku, kako bi zasnovali vanbračnu zajednicu, a potom su počeli živjeti zajedno sa ostalim članovima njegove porodice, da bi ju ubrzo prisilio na prosjačenje.

Maloljetnica je prosila ispred tržnih centara u Banjoj Luci i Sarajevu, te skupljeni novac davala Jasminu.

- Kada ne prikupi dovoljno on bi je tukao - dodaje se u optužnici, te navodi da su na njenom tijelu bile vidljive brojne povrede i modrice.

- Primoravao ju je da prosi čak i kada je ostala trudna, ali i nakon što je u oktobru 2019. rodila kćerku. To je trajalo do 20. februara kada je policija zatekla kako s bebom u naručju prosi na parkingu u Banjoj Luci - navodi se u optužnici.

Nakon što je slučaj razotkriven, L. S. je sa bebom smještena u sigurnu kuću.

Ljubo Seferović je optužen da je kontaktirao Almasu S., majku maloljetnice, i ponudio joj novac u zamjenu za pristanak na vanbračnu zajednicu njegovog sina i njene kćerke, na šta je ona pristala.

U decembru 2018. godine uplatio joj je 1.900 KM, čime je ona iz koristoljublja omogućila nedozvoljenu vanbračnu zajednicu.

Kao što je poznato, Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija optuženi su za izazivanje i prikrivanje saobraćajane nesreće u kojoj je navodno stradao Dženan Memić iz Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.