open-navfaktor-logo
search
Stop tiraniji
Opozicija u RS-u najavila protest u Banjoj Luci i poručili: Nećemo se na tome zaustaviti!
Predstavnici opozicionih partija u RS-u najavili su danas da će 2. oktobra u 17 sati na Trgu Krajine u Banjoj Luci organizovati proteste "protiv aktuelne vlasti, medijskog mraka i gušenja medijskih sloboda".
27.09.2021. u 12:35
get url
text

Protestu su se priključili SDS, PDP, DNS, SPS i Nebojša Vukanović, odnosno "Pokret za pravdu i red".

Iako je prvobitno gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković najavljivao proteste zbog neusvajanja budžeta u ovom gradu, opozicionari u RS-u danas najavljuju da je prvi motiv za najavljene proteste gašenje signala BN televizije.

Prema riječima predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, pokušaj gašenja određenih medija, odnosno predajnika kojim se emituje njihov kanal, jeste "pokušaj da se pred predstojeće izbore stvori drugačija slika, koja pogoduje vladajućoj strukturi".

- Očekujemo veliko prisustvo građana i iskoristit ćemo priliku da ukažemo na ono što je izazvalo revolt, ne samo kod opozicije nego i u javnosti. Nećemo se zaustaviti samo na jednom protestu. To će biti dug proces. Iznijet ćemo jasne zahtjeve prema vlasti, a to nećemo danas saopćiti - kazao je Šarović.

Najavio je da će danas formirati i odbor za proteste.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je kazao da će 2. oktobra svi poslati poruku "za slobodnu RS".

- U slobodnoj Banjoj Luci na slobodnom Trgu Krajine reći ćemo stop gušenju medijskih sloboda, stop režimu, stop tiraniji. Ne smije se više nikada dozovliti da bilo ko u RS-u gasi medije samo zato što im se ne sviđaju. Niko ne smije da krade narodni novac i namješta poslove svojim kumovima, tajkunima i svojim porodicama. Zato je važno da mirno iskažemo svoj stav - rekao je Borenović.

Dodao je da je 2. oktobar važa, jer se tačno za godinu bira put kojim će RS u budućnosti ići.

- Moramo naglasiti da je mirni protest zagarantovano pravo svakog građanina RS-a. Pozivam sve dobre i čestite ljude da nam se pridruže - rekao je predsjednik SPS-a Goran Selak.

Radislav Jovičić, potpredsjednik DNS-a, pozvao je građane da izađu, a nadležne institucije da sprovode odluke za koje su sami glasali, podsjećajući na odluku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da se omogući svim komercijalnim televizijama i javnim servisima emitovanje programa MUX.

Nebojša Vukanović je istakao da je krajnje vrijeme da se odgovori na "šizofreno ponašanje moćnika".

- Ne smijemo dozvoliti da ovo bude totalitarno društvo i da budemo taoci jednog čovjeka koji je izgubio razum. Dođimo 2. oktobra i pošaljimo poruku moćnicima "dosta je" - rekao je Vukanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.