Opozicija razmatra sve opcije pred sutrašnju sjednicu NSRS-a

objavljeno: 05.02.2018. u 14:01

Branislav Borenović, zastupnik Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a, najavio je danas da će opozicija tek sutra, poslije sjednice Kolegija, odlučiti da li će učestvovati u zasjedanju entitetskog parlamenta.  

- Razmoritrit ćemo sve opcije. Mnogo je tema, zakona i drugog na dnevnom redu, a koje vlast očigledno želi da proturi kroz parlament. Navikli su da je parlament samo protočni bojler u kojem se izglasaju diskutabilne odluke – rekao je Borenović.

On je danas kritikovao što je Vlada RS-a još dva zakona po hitnom postupku uputila za dopunu dnevnog reda redovne sjednice NSRS-a koja počinje sutra, kao i nove odluke o zaduženjima.

- Tražim da se odluke o zaduženju i garancijama ne razmatraju na sjednici parlamenta. Ima dosta maglovitih argumenata za raspravu, posebno o 750 miliona KM garancija, što je najveći iznos u historiji RS-a, a da nemamo uslove ni rokove u kojima će se one izdavati i pod kojim uslovima. Nemamo čak ni spisak potencijalnih projekata – istakao je Borenović.

Kazao je da se sa novim zaduženjima koja se stavljaju na dnevni red sutrašnje sjednice NSRS-a, ovaj entitet kreditno zadužuje sa kamatama, naknadama i provizijama u iznosu od skoro 1,5 milijardi KM.

- To je iznos jednog godišnjeg budžeta RS-a na osnovu prikupljenih prihoda. To je za nas neprihvatljiv, nerazuman, neracionalan i šokantan pristup Vlade RS-a, koja samim tim što ovo radi po hitnom postupku, krije to od građana – dodao je Borenović.

On tvrdi da se RS iz godine u godinu sve više zadužuje i da ukupan dug RS-a drastično raste, te da je sada veći od šest milijardi KM.

- Ja mislim da će na kraju godine biti i više od sedam milijardi KM. To je neizdrživo i može slomiti ekonomiju RS-a – naglasio je Borenović.