Općina Centar sufinansirat će izgradnju sportske sale

objavljeno: 07.02.2018. u 15:21

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić održao je sastanak sa ministrom obrazovanja, nauke i mladih KS  Elvirom Kazazovićem, dekanesom Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semrom Čavaglija i direktoricom Srednje zubotehničke školu u Sarajevu Elvirom Jašarbašić.

Povod sastanka bio je razgovor o izgradnji sportske dvorane za potrebe Srednje zubotehničke škole i Medicinskog fakulteta, a koja bi bila sastavni dio objekta pomenute srednjoškolske ustanove.

Direktorica Jašarbašić je izrazila zahvalnost za dugogodišnju pomoć Općine Centar ovoj školi, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem.

- Veliki problem sa kojim se suočavamo je nedostatak sale za fiskulturu. Za iznajmljivanje prostora u Skenderiji na godišnjem nivou izdvajamo oko 30.000 maraka, a u dvorištu iza škole imamo teren na kojem bi sala mogla biti izgrađena. Učenicima je jako naporno da u toku nastave odlaze u sale na drugim lokalitetima, vraćaju se, izloženi su opasnostima - kazala je Jašarbašić.

Dekanesa Čavaglija je kazala da ova lokalna zajednica pruža kontinuiranu pomoć fakultetu.

- Veliki problem nam predstavlja nedostatak sale za fiskulturu. Naši studenti moraju plaćati termine u drugim salama ukoliko žele da se bave sportom, a znamo kako je fizička aktivnost važna za cjelokupno zdravlje svakog čovjeka - dodala je Čavaglija, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Ministar Kazazović je naglasio da je politika ministarstva da sve škole kao javne ustanove imaju sportsku salu, pa stoga u potpunosti podržava ovu ideju.

Načelnik Ajnadžić je dodao da Općina Centar podržava sve projekte koji su od značaja za društvenu zajednicu. 

- Ukoliko budemo mogli u imovinsko-pravnom, prostornom i urbanističkom smislu ovu priču dovesti do zadovoljavajućeg rješenja mi smo spremni izdvojiti novac za izgradnju sportske dvorane koju bi koristili Srednja zubotehnička škola i Medicinski fakulteta. a u poslijepodnevnim satima sala bi bila na raspolaganju građanima Općine Centar. Projekat izgradnje bi zajednički finansirali Općina Centar, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Ministarstvo kulture i sporta KS, a u narednih desetak dana sačinili bi sporazum o zajedničkoj realizaciji izgradnje sportske dvorane - pojasnio je Ajnadžić.