open-navfaktor-logo
search
Predsjednik NSRS-a
Operativci GRU-a haraju po RS-u: Stevandić je Dodikov "vulin", u Moskvu putuje po ruske instrukcije
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić putuje sutra u dvodnevnu posjetu Rusiji na poziv Valentine Matviyenko, predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije.  
20.02.2023. u 21:44
get url
text

Kaže da su "spinovi koji su se pojavili u javnosti o tome da ova posjeta ima veze sa ratom u Ukrajini, samo pokušaj osvete RS-u zbog njene neutralnosti koju je usvojila Skupština".

Dodaje da se RS zalaže za mir i da sukob u Ukrajini što prije prestane.

- Posjeta nema nikakve veze sa ukrajinskim sukobom. Nema veze ni sa poremećenim odnosima NATO-a sa Rusijom. Јer odnosi NSRS-a i Savjeta Ruske Federacije i Dume su stariji od ovih događaja i oni su mnogo prije uspostavljeni i nisu na štetu ni BiH koja i dalje ima benefite od ovih odnosa. Znači, duplo manju cijenu od najmanje cijene gasa u Evropi koja postoji - rekao je Stevandić.

Odlazak Stevandića u Rusiju je rad u korist naše štete, poručuje zastupnik SDA u NSRS-u Ramiz Salkić.

- Posjetiti državu koja provodi agresiju na susjednu državu je ništa drugo do podrška tom činu. Imajući u vidu ponašanje Rusije tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i glasanje u UN-u protiv Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima kojeg je počinila vojska i djelovi policije RS-a obavezuju Stevandića i druge da daju podršku Rusiji, makar i ovakvim generalno gledano beskorisnim posjetama. Bosna i Hercegovina treba biti na strani osude svake vrste agresije i ugrožavanja suvereniteta država od susjeda. Zbog toga ova posjeta šteti ugledu naše zemlje u svjetu - ističe Salkić. 

Matviyenko je jedna od najmoćnijih žena Rusije. Prije pet godina boravila je u posjeti našoj zemlji. Bila je prvi ruski zvaničnik koji je eksplicitno naveo šta su to ključni ciljevi Rusije u BiH. 

Matviyenko je u aprilu 2018. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH održala skandalozan govor koji je izazvao oštre reakcije u bh. javnosti. Kazala je tada da se u Bosni i Hercegovini dogodio "građanski rat", govorila je i o "nasilnom ulasku" Crne Gore u NATO, da je Rusija učestvovala u "stvaranju nove države BiH u Dejtonu", da Ustavni sud, Sud i Tužilaštvo BiH ne postoje u Ustavu BiH i da treba reforma.

Također je konstatirala da je Dejtonski mirovni sporazum za Rusiju "alfa i omega" te da ne vide potrebu za bilo kakvim preustrojem sistema u našoj zemlji.

- Rusija se zalaže za predaju vlasti entitetima BiH i za što skorije uklanjanje OHR-a – kazala je Matviyenko.

I lider HDZ-a BiH Dragan Čović je prije tri godine putovao u Moskvu, na sastanak sa Matviyenko. U februaru 2020. u intervjuu za Rossiyske Gazete koji je dao tokom posjete Rusiji izrazio je žaljenje zato što, prema njegovom mišljenju, u Bosni i Hercegovini ima vrlo malo ruskog utjecaja.

- Rusiju se neprestano optužuje zbog činjenice da njena politika ili diplomatija imaju vrlo jak utjecaj u Bosni i Hercegovini. I spreman sam reći da, nažalost, ovdje ima vrlo malo ruskog utjecaja – rekao je on te poručio:

- Uloga Ruske Federacije, rekao bih, nezamjenjiva je, temeljna: ona uravnotežuje, stvara ravnotežu snaga u svijetu. Naročito kad pogledate jugoistočnu Evropu ili Balkan, uloga Rusije je, prema mom mišljenju, posebno nezamjenjiva. Moje višegodišnje iskustvo u politici govori mi da mi, bez sumnje, moramo učiti od Rusije da štiti i brani vlastite interese, kako bi na našem teritoriju osigurala međuvjersku i međuetničku ravnotežu, značajno prelazeći Balkan.

U decembru prošle godine zastupnik stranke kosovskog premijera Albina Kurtija Samoopredjeljenje Armend Muja objavio je spisak sa nazivima "srpskih kriminalnih organizacija i njihovih rukovodilaca", tražeći njihovo hapšenje. Na spisku se našlo i ime Zvonka Veselinovića. 

Zvonko Veselinović, kontreverzni biznismen sa Kosova često se u javnosti, uz Milana Radoičića označava kao "gospodar sjevera Kosova". Zbog veza sa organiziranim kriminalom njih dvojica se od prošle godine nalaze na američkoj "crnoj listi". U decembru prošle godine, Veselinoviću i Radoičiću, sankcije je uvela i Vlada Velike Britanije.

Veselinovićevo ime nije nepoznato ni bh. sigurnosnim i obavještajnim strukturama. Tako je prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Faktor, na prostoru Foče, Gacka, Bileće i Trebinja utvrđeno da aktivno djeluje ogranizirana grupa, koja sve svoje aktivnosti koordinira sa grupama iste ideološke orijentacije iz susjedne Srbije. Ista ta grupa aktivna je bila i prilikom organiziranja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

Od 2016. do danas, državljani BiH koji djeluju u ovoj grupi (neki se nalaze i na značajnim pozicijama), u mjestu Vrbnica na Zelengori, područje općine Foča, organizirali su smještaj više nepoznatih osoba, državljana Rusije i Srbije. Ulazak u BiH omogućavan im je preko legalnog graničnog prijelaza Hum, ali i preko dva ilegalna prijalaza na području Gacka i Bileće.

U Vrbnici je čak izgrađeno i nekoliko kuća za smještaj tih osoba, a jednu od njih koristi ruski državljanin, bivši oficir GRU-a (ruska vojna obavještajna agencija). Također česti gosti u Vrbnici su članovi ekstremno desničarskih organizacija Srbska čast i Noćni vukovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.