open-navfaktor-logo
search
Koje su novine
Općina Ilidža ima novi Pravilnik o sufinansiranju vantjelesne oplodnje, ko može ostvariti pravo na pomoć
Općina Ilidža donijela je novi Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu ostvarivanja prava na jednokratnu pomoć za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje.
12.04.2022. u 08:20
get url
text

Do sada je u ovoj Općini na snazi bio pravilnik iz 2018. godine.

Kako je navedeno, cilj donošenja ovog pravilnika je opredjeljenje Općine Ilidža da zbog teške ekonomske situacije mladih i pada nataliteta poduzme proaktivne mjere i razvije strategiju stimulisanja i stvaranja uvjeta za podizanje nataliteta u Općini Ilidža.

Navodi se da će se novčana pomoć dodjeljivati po redoslijedu primljenih zahtjeva, a do utroška sredstava osiguranih u budžetu Općine za tekuću godinu.

Da bi se ostvarila prava na ovu pomoć treba ispunjavati određene kriterije, da je podnosilac zahtjeva za jednokratnu pomoć u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, da je bračna zajednica postojala prije početka postupka potpomognute oplodnje, odnosno da vanbračna zajednica traje najmanje tri godine prije početka postupka potpomognute oplodnje, da oba partnera imaju prebivalište na području Općine Ilidža najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, da se potomstvo može ostvariti jedino u postupku potpomognute oplodnje i da žena nema više od 43 godine života.

Općina će sufinansirati troškove postupka potpomognute oplodnje za prvi pokušaj u maksimalnom iznosu do 1.000 KM, drugi pokušaj u maksimalnom iznosu do 3.000 KM i treći pokušaj u maksimalnom iznosu od 2.000 KM (ukoliko se dostavi dokaz da su odbijeni za treći pokušaj).

U Pravilniku je također navedeno da je korisnik jednokratne pomoći dužan u roku od dva mjeseca po okončanju postupka dostaviti dokaz o namjenski utrošenim sredstvima.

Ono što je novina u ovom pravilniku je to da pravo na jednokratnu pomoć može ostvariti žena koja ispunjava propisane kriterije, ali jednom u toku jedne kalendarske godine, a najviše dva puta.

Stari i novi pravilnik o sufinansiranju troškova medicinski potpomognute oplodnje

VEZANI TEKST - Općina Ilidža im odbila sufinansiranje vantjelesne oplodnje iako novca za tu namjenu ima u budžetu

Podsjećamo, Faktor je pisao o slučaju bračnog para sa podrčja Ilidže koji nije dobio sredstva za drugi pokušaj vantjelesne oplodnje uprkos zahtjevima i brojnim prepiskama sa općinskim službama.

Pravilnik ranije nije propisivao u kojem razmaku i u kojem periodu mogu i treba da rade zahvat medicinski potpomognute oplodnje, odnosno koliko dug period treba da bude od prvog do drugog pokušaja da bi im Općina sufinansirala troškove.

Pitali smo ranije u Općini Ilidža šta je sporno u ovom slučaju, zašto nisu dobili sredstva i šta se tačno mora ispuniti kako bi neko ostvario pravo na sufinansiranje vantjelesne oplodnje, koji razmak između podnošenja zahtjeva je propisan, ali do objave ovog teksta odgovore nismo dobili.

Općina je u međuvremenu, 29. marta 2022. godine, usvojila i u Službenim novinama objavila novi Pravilnik u kojem je dodata i stavka o ostvarivanju prava, a stupio je na snagu dan nakon objavljivanja u Službenim novinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.