open-navfaktor-logo
search
Ko koga iseljava
Općina Centar: Pašića nećemo ostaviti bez krova nad glavom, ali nam duguje 184.000 KM
Bivši fudbaler FK Sarajevo Predrag Pašić uputio je pismo medijima u kojem navodi da će on i njegova supruga zbog sudskog postupka koji je vođen bez njegovog znanja biti izbačeni na ulicu, a da će njegovu imovinu oduzeti Općina Centar.
15.07.2020. u 14:42
get url
text
Predrag Pašić

Iz Općine Centar odgovaraju Pašiću da nemaju namjeru oduzeti krov nad glavom, ali da je on dužan za kiriju za poslovni prostor i da to mora platiti. U telefonskom razgovoru Pašić je kazao za Faktor da nije cijelu noć spavao i ne može govoriti o detaljima jer nema više snage da pojašnjava. Sve je, kako kaže, naveo u saopćenju, a u njemu je napisao:

- Ovim putem želim da obavijestim javnost o postupanju Pravobranilaštva Općine Centar Sarajevo, koje mi je učinilo veliko nepravdu. Općina Centar Sarajevo mi oduzima moju imovinu i izbacuje moju suprugu i mene na ulicu. To je učinila prevarnim sudskim postupkom vođenim bez mog znanja i na taj način mi je oduzeto pravo da branim svoju imovinu, u želji da prisvoji poslovni prostor u vlasništvu Jevreja u kojem sam kao savjestan posjednik više od trideset godina.

Prostor sam dobio u posjed od FK Sarajevo i tadašnjeg gradonačelnika Ante Sučića kao zaslužan sportista. Vidjevši da Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo, u postupku harmonizacije, briše u gruntu Morica (Moše) Isaka Alkalaja, vlasnika prostora, sa svojim advokatima sam u zakonskom sudskom postupku vratio u gruntovnicu Alkalaja koji je upisan kao vlasnik prostora sa 1/1.

Općina Centar Sarajevo je pokušala da to ospori, međutim, nisu imali nikakvog zakonskog osnova, jer nikada nisu bili vlasnici pomenutog poslovnog prostora. Stajući im na put u tom njihovom pokušaju, odmah su pokrenuli prevarni sudski postupak na Općinskom sudu u Sarajevu koji je vođen više od šest mjeseci bez znanja mene i mojih pravnih zastupnika koji su im bili poznati i prevarnim dokazima doveli u zabludu sudiju Općinskog suda u Sarajevu, koji je vođen lažnim činjenicama donio presudu zbog propuštanja jer mi nije data mogućnost da branim svoju imovinu.

Ja sam u tom vrijeme bio u Savjetu za kulturu i sport općinskog načelnika Općine Centar Sarajevo, ne znajući da se protiv mene uopšte vodi sudski spor. Kada je doneseno rješenje o izvršenju tek tada sam saznao za spor koji se vodio protiv mene i to je bio jedini put kada sam bio uredno obaviješten. Nažalost, to je bio tačno na dan kada sam prije 35 godina kao kapiten FK Sarajevo sa svojim saigračima osvojio šampionsku titulu.

Ovim rješenjem o izvršenju mi Općina Centar Sarajevo oduzima poslovni prostor koji nije njen i nikada to nije ni bio, te mi se oduzima i stan u kojem živim sa svojom suprugom na ime izmišljenog duga, te se bukvalno ja i moja supruga izbacujemo na ulicu. Napominjem da sa Općinom Centar Sarajevo nikada nisam sklopio nikakav ugovor niti od njih dobio bilo kakav račun ili opomenu. Moric (Moše) Isaka Alkalaj, prema gruntovnim knjigama je jedini vlasnik prostora od 1931. godine kada je kuća napravljena i sa tom činjenicom je Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo bilo upoznato jer su dobili rješenje od suda da u procesu harmonizacije upišu u svoj katastar stvarnog vlasnika što oni nisu učinili, niti su tu činjenicu predočili u prevarnom sudskom postupku.

Ovim putem molim općinsko vijeće da na narednoj sjednici (četvrtak, 16.07.2020. godine) donese odluku o obustavljanju rješenja o prinudnom izvršenju i obnovi sudskog postupka u kojem bi mi se dala mogućnost da branim svoja prava, a to je u ovom trenutku jedini mogući način da ne budem izbačen na ulicu.

Također bih želio da ovim obraćanjem pokrenem sve ljude koji vode ovu državu da riješe problem oduzimanja jevrejske imovine i imovine svih drugih građana koji se nalaze u ovakvoj ili sličnoj situaciji - poručio je Pašić u saopćenju dostavljenom medijima.

Općina Centar Sarajevo raspolaže poslovnim prostorom u uici Koševo 14, površine od 115 kvadratnih metara. Navedeni prostor od 1991. godine bez pravnog osnova koristi Predrag Pašić, navodi se u saopćenju i pojašnjava:

- Općina Centar Sarajevo je u skladu sa pravima i obavezama utvrđenim zakonom pozvala Predraga Pašića na preugovaranje zakupa predmetnih poslovnih prostorija na šta se imenovani nije odazvao, već je prema informacijama kojima Općina raspolaže pokrenuo tužbu protiv Alkalaj Morica, izvornog vlasnika, radi utvrđivanja prava vlasništva putem dospjelosti.

S obzirom na navedeno, Općina se uključila u postupak.

Pravomoćnom i izvršnom presudom Općinskog suda u Sarajevu tuženi Predrag Pašić je dužan Općini Centar kao tužitelju predati u posjed poslovne prostorije koje se nalaze u ulici Koševo 14.

S obzirom na to da Predrag Pašić nije izmirivao obaveze prema Općini, presudom je obavezan da isplati iznos od 184 hiljade maraka. Naglašavamo, da je Predrag Pašić sve vrijeme neovlašteno navedene poslovne prostorije izdavao u podzakup trećim licima, te da je i u presudi Općinskog suda u Sarajevu navedeno da se na ovaj način imenovani neosnovano bogatio. Prema dokumentaciji koju Općina ima u posjedu, Predrag Pašić je navedene poslovne prostorije koje je, naglašavamo, bespravno koristio, izdavao u zakup po mjesečnoj cijeni od 2.500 KM.

Uzimajući u obzir doprinos Predraga Pašića u razvoju sporta i promociji Bosne i Hercegovine u svijetu, načelnik Nedžad Ajnadžić je u želji da se iznađe najbolje moguće rješenje za prevazilaženje ove situacije upriličio razgovor sa Pašićem u Općini Centar u vezi sa ovim pitanjem. Nažalost, Pašić je ostao pri svojim svojim stavovima da nema obaveza prema Općini Centar, te da će svoja prava tražiti putem suda.

Kada je u pitanju stan Pašića, površine 67 kvadratnih metara čiji je stvarni vlasnik, napominjemo da je Pravobranilaštvo Općinskom sudu podnijelo prijedlog za izvršenje presude na navedenoj nekretnini, ali nikakve radnje u ovom izvršnom postupku još nisu poduzete.

Dakle, Općina Centar Sarajevo nema namjeru Pašiću oduzeti krov nad glavom, ali s obzirom na dugovanja koja su presuđena, a u skladu sa pozitivinim zakonskim propisima, ovaj slučaj mora biti priveden kraju na način da se ispoštuju sve zakonske obaveze i sudske odluke, a imenovani je dužan kao i svaki drugi građanin da u skladu sa obavezama utvrđenim sudskom presudom te obaveze na odgovarajući način i izvrši.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.