Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić potpisao je jučer u Općini protokol na osnovu kojeg se iz ovogodišnjeg općinskog budžeta dodjeljuje 15.000 KM za podršku radu Kantonalne javne ustanove "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" na Bjelavama.

Uime ove javne ustanove protokol je potpisala direktorica Belma Opijač koja je zahvalila Općini Centar i načelniku Ajnadžiću za dugogodišnju podršku njihovom radu, saopćeno je iz Općine Centar.

 Općina Centar Sarajevo godinama pomaže rad "Doma za djecu bez roditeljskog staranja".

- Općina Centar nikad ne zaboravlja našu ustanovu i našu djecu, na čemu smo veoma zahvalni. Ova vrijedna donacija će biti iskorištena za nabavku i ugradnju keramičkih pločica za potrebe naše centralne kuhinje a u cilju poboljšanja uvjeta za boravak štićenika i rad osoblja Doma - objasnila je direktorica.

Ajnadžić je kazao kako je sretan što Općina Centar kao odgovorna društvena zajednica može pomagati humani rad jedne takve ustanove kao što je Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

- Naše iskazivanje posebnog senzibiliteta prema ovoj djeci ćemo zasigurno nastaviti i ubuduće kako bi imali što bolje uvjete za odrastanje u okviru ustanove čiji su štićenici - kazao je Ajnadžić.

"Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Sarajevo osnovan je 1900. godine. Dom se nalazio na više lokacija u gradu Sarajevu, da bi nakon Drugog svjetskog rata ostao samo na jednoj lokaciji na Bjelavama, gdje se i danas nalazi. Dugi niz godina Dom je mijenjao nazive, tačnije u periodu od 1966. do 1992. je nosio naziv "Ljubica Ivezić", a od 1997. je radio pod nazivom J.U. Dječiji dom Bjelave.

Djelatnost ovog doma odnosi se prije svega na pružanje usluga cjelokupnog zbrinjavanja, odgoja, školovanja, zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometan porodičnim prilikama, kao i prihvat trudnica i prvorotkinja s djecom do šest mjeseci starosti. Korisnici usluga Doma su djeca do navršenih 18 godina života. Na prijedlog Centra za socijalni rad, Dom prima i djecu kojoj je potrebno obezbijediti završetak započetog školovanja.